ABC News/YT

Koerden dankbaar dat ze eventjes steun hebben gehad

Na het besluit van Donald Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Noord-Syrië, overheerst bij de Koerden in het gebied vooral dankbaarheid. Nu zij voor hun leven moeten vrezen vanwege een waarschijnlijke Turkse inval, realiseren ze zich hoe fijn het was om eventjes steun en bescherming te genieten.

“Dat is ons volk niet gewend”, legt Mezdar Nursi (49) uit. Hij woont met zijn familie in Kobani, waar de Koerden de laatste jaren vreedzaam samenleefden met andere bevolkingsgroepen. “Dankzij de Amerikaanse militairen hebben we dat drie jaar lang tamelijk onbezorgd kunnen doen. Als we straks door Erdogan worden verdreven en vermoord, zullen we met een glimlach aan die jaren terugdenken.”

“We zullen de voorwaardelijke steun van de internationale gemeenschap nooit vergeten”, zegt ook een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). “Na decennia in de kou te hebben gestaan, was het fijn om hulp te krijgen en waardering te voelen. Het enige wat we daarvoor hoefden te doen was Islamitische Staat verslaan en een einde maken aan het kalifaat. Dat we in ruil daarvoor drie jaar veilig waren, hadden we nooit durven dromen.”

Mezdar Nursi is niet alleen de Amerikanen dankbaar. Ook Rusland en de Europese Unie kunnen op zijn erkentelijkheid rekenen. “Zij hebben nu hun bezorgdheid uitgesproken over de Amerikaanse terugtrekking. Dat heeft alleen te maken met de duizenden IS-strijders die wij hier gevangen hebben zitten, maar het is ontroerend dat ze en passant aardige dingen over ons zeggen.”

Trump heeft tegen Erdogan inmiddels gedreigd de Turkse economie te vernietigen als hij Noord-Syrië binnenvalt. “Hartverwarmend”, aldus de Koerdische strijders.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

I heard from my ambassador that the mean, unreliable and lying De Speld yesterday made fun of me in The People’s Newspaper. I can reassure readers, I have arranged with my friend Erdogan, the second best president, that he does something for me that he is good at; mock enemies. In return for the withdrawal of my troops, he will secretly do so next year with my opponents on the internet during the elections.

Reageer
gravatar

De aanklacht draait erom dat hij niet patriottistisch genoeg is. Maar gelijk krijg je het bewijs van het tegendeel.