Studio De Speld

Kinderdijk vanaf 2030 klimaatneutraal

Windmolenpark voorziet windmolens van groene stroom

Het Zuid-Hollandse dorp Kinderdijk wordt vanaf 2030 volledig klimaatneutraal. Hiermee voldoet de toeristenattractie als één van de eerste dorpen aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet uit het energieakkoord.

Volgens wethouder Albert Elshout wil Kinderdijk graag het goede voorbeeld geven. “Met een windmolenpark voorzien wij de negentien windmolens die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan van groene stroom. Zo zetten wij de ervaring die we lokaal met windenergie hebben opgebouwd in voor de toekomst.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kinderdijk wordt eindelijk volwassen. Het trok toch al teveel pedo’s aan.

Reageer
gravatar

Nu al last van alle toeristen soms een half uur file in beide richtingen
er kan bij brand of wat anders geen mens meer door,
laten ze eerst eens wat doen de bereikbaarheid de dijk is veel te smal
voor alle verkeer,en dan gaan ze ook nog parkeer geld vragen.
De molens zijn een melk koe geworden van de gemeenten

Reageer
gravatar

DIE GROTE HOGE WINDMOLENS DIE ENERGIE OPWEKKEN MOGEN VAN MIJ WEG BLIJVEN UIT KINDERDIJK

Reageer
gravatar

Nilsje,

De hoofdletters in jouw bericht mogen van mij de volgende keer wegblijven. Dat leest makkelijker en is minder opdringerig.

Doei gekkerd,
Paulientje

gravatar

Beste Nils,

Inhoudelijk is de plaatsing van jouw bericht meer op zijn plaats bij de windlobbyist Henk Daalder, alhoewel ik betwijfel dat die kritiek serieus neemt.

gravatar

Beste Nils,

Zelfs met de wind tegen wordt je beter verstaan wanneer je zachtjes tikt.

gravatar

Die Jackie,

Hij geeft een reactie op zijn vorige bericht, dat hij nog niet heeft verzonden.

Jackie, dat is de verkeerde volgorde. Bovendien hoeft die reactie niet; de lezers beoordelen dat wel zelf.

Hier is alvast mijn beoordeling van jouw volgende bericht: bespottelijk!

Doei mallerd,
Paulientje

gravatar

We maken er grapjes over, maar straks heeft elk huishouden een eigen stukje windpark, en dan nog zijn onze windmolens bijna nergens te zien.
Er zullen altijd meer hoogspanningsmasten en straatlantaarns zichtbaar zijn.

En een eigen stukje windpark, verzekert je van stroom. VNO-NCW of de vvd kan de wind niet tegenhouden.
Net zoals een eigen auto of fiets bewegingsvrijheid geeft.
Zelf opwekken geeft de laagste kosten. En de meeste regie over je eigen landschap.

Reageer
gravatar

Meneer Daalder,

Als ik u goed begrijp, komen op het dak van papa’s en mama’s auto en de bagagedrager van de fietsen van Paulientje en mij binnenkort windparken voor meer bewegingsvrijheid.

Klopt dat?

Waarom niet gewoon zo’n een zeil, zoals bij zeilboot?

Houdoe meneertje peertje,
Paulusje

gravatar

Andere oplossing: dat stukje windmolenpark plaatsen in de achtertuin van het betreffende huishouden, dan heb je geen hoogspanningsmasten meer nodig.

(aanpassing) Bij nader inzien geloof ik dat u die oplossing ook al geponeerd had. Excuses voor mijn premature reactie.

Houdoe inderdaad!

gravatar

Beste blinde windfanaat Henk,

– Ik heb liever mooie natuur in mijn tuin dan lelijke windmolens.
– Ik hoor liever bijen zoemen dan het gezoef van wieken.
– Ik zit liever in de schaduw van een boom, dan in de slagschaduw van windmolens.
– Ik geef liever mijn geld uit aan ontwikkeling van echte oplossingen, dan het weg te smijten aan een sprookjespark in Brabant of waar dan ook.

gravatar

En de ware ondernemer uit Kinderdijk overweegt nu een enorme hoeveelheid groeilampen aan te schaffen, om in het geval van een slechte zomer de inkomsten veilig te stellen. En die Japanners maar lachen.

Reageer
gravatar


Let op mijn wijze woorden: Hier gaan de linkse plucheklevers van het idiote cabaret Rutte en de geldgraaiers van de onbetaalbare EU gelukkig eindelijk over struikelen!

Tot nog toe hebben de onbetrouwbare overheid en de ondemocratische EU Henk en Ingrid aldoor voorgelogen dat een windturbine minstens duizend huishoudens van elektriciteit kan voorzien. Dat is al niet veel, maar nu blijkt dat één zo’n gigantische horizonvervuiler slechts één ouwerwetse bovenkruier kan laten draaien! Ze zijn van de ratten besnuffeld!

Het moet niet gekker worden!

Reageer
gravatar

Robert en Juusie,

Ik noem het plaatsen van die enorme subsidieslurpers in crisistijd geen grapje.

gravatar

Als uitstervende klimaatscepticus heb ik het erg warm gekregen van dit plaatje: ik kook van woede over de horizonvervuiling van dit authentieke Nederlandse landschap.

Reageer
gravatar

Betere inpassing is inderdaad gewenst; dit staat verschrikkelijk op alle toeristenfoto’s. Kunnen we die hoge dingen niet ook met hout vermommen als oud-Hollandse troep?

gravatar

Spuit Elf,

Mag ik jou erop wijzen, dat Poetin geen Engels spreekt. Russisch was verstandiger geweest, maar dan nog slaat het nergens op.

gravatar

De heer Poetin (ook wel bekend onder de schuilnaam Czaar Wladimir I) schijnt wel uitstekend (ausgezeignet) in het Duits te kunnen vloeken, getuige de opmerkingen van Jaap de Hoop Tetter en het gedrag van Frau Bundeskanzlerin.

gravatar

Volgens is de heer Albert Elshout te dicht bij een molen gaan staan en heeft hij een klap gekregen van een molenwiek.

Dag natuurgebied

Reageer
gravatar

Een goed punt. Die antieke laag-bij-de-grondse gevallen zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Health & Safety ammehoela. Die oude molenaars zijn ook allemaal dood, dat is geen toeval.

Weg met die energievretende gevaarlijke ouwe meuk, en welkom superveilige milieuvriendelijke windturbines. Drie hoeraatjes voor het natuurgebied.

gravatar

Dat brengt mij meteen op een stukje esthetiek. De ouderwetse molens zijn allen grondzeilers. Dat wil zeggen dat het molens zijn die vanaf de grond te bedienen zijn, en waarvan de draaiende wieken vlak boven de grond langszeilen. De moderne molens zouden ook grondzeilers moeten zijn om een coherent en eenduidig landschapsbeeld te bewerkstelligen. Daarom stel ik voor om de lengte van de wieken van de moderne molens (hart-van-as tot tip) één meter korter te laten zijn dan de lengte van de paal (maaiveld tot hart-van-as).

gravatar

Gut, Verwijzer: dat zijn dezelfde teksten die werden gebruikt in vroeger eeuwen als er weer een molen dreigde te worden gebouwd. Of een vélocipède pad. Of een spoorlijn. Of het roken van Cubaanse sigaren al rijdend op de Solex.

Dat het niet helemaal plagiaat is komt alleen maar omdat de angst voor kippen van de leg en koeien met verminderde melkgift is weggelaten. Maar dat komt weer omdat we die dingen veilig hebben opgeborgen in speciale gebouwen die we batterij en megastal noemen.
Toch wát vooruitgang dus.

gravatar

Heer Jeettje,

Ik kan er niets aan doen dat toen al niks van de waarschuwingen werd aangetrokken. Zie hier een meer hedendaags gevolg van het in de wind slaan van een waarschuwing. Speciaal voor jou nog tot slot een voorbeeld van de onust die Solexen nij dieren voorzaken.

gravatar

Beste Jeettje,

Als Kinderdijk aan de grens had gelegen, waren die molens nog steeds met de motor van een solex aangedreven, vandaar.

gravatar

Toevallig je hoofd gestoten toen je daar was? Niks mis met een wereldberoemde bron van inkomsten lijkt mij.