kudla / Shutterstock

Aanklooiende indiezanger troost zichzelf met gedachte dat hij populair zal blijken als hij doodgaat

Het is moeilijk voor te stellen nu hij nog in een stoffige kelder zijn liedjes staat te spelen voor een tamelijk geïnteresseerd publiek, maar na zijn dood zal de Canadese indiezanger Tim Merriweather een grote bekendheid vergaren. Nu staan er nog mensen door zijn muziek heen te praten, maar bij het nieuws van zijn veel te jonge overlijden zullen duizenden mensen verklaren dat hij een uniek talent was wiens teksten de neofolk voorgoed veranderden.

“Natuurlijk is er nu eigenlijk geen enkele manier om mijn muzikale carrière te financieren”, legt Merriweather uit. Hij rijdt in zijn eentje in een oud busje door de Verenigde Staten om hier of daar een min of meer geïmproviseerd optreden te spelen, vaak gratis. “Alleen een kleine kern van diehards is bereid voor me te betalen, verder willen mensen eigenlijk zelfs geen cd van me kopen. Ze streamen me af en toe op Spotify, maar dat is bij lange na niet genoeg voor een fatsoenlijk bestaan. Dat is frustrerend, maar ik zeg steeds tegen mezelf: dat komt omdat je nog leeft.”

Na zijn dood zal Merriweather namelijk veel waardering krijgen voor de puurheid van zijn muziek, vertelt hij terwijl hij een zware koffer moeizaam een trap op tilt. “Na mijn dood zullen ze zeggen dat ik nog een echte muzikant was. Iemand die zich niet liet verleiden door de lokroep van de commercie. Nu zijn die mensen allemaal te druk met Netflix kijken om naar een van mijn optredens te komen of me gewoon wat geld te geven zodat ik mijn huurachterstand kan terugbetalen, maar op mijn sterfdag zal dat gebrek aan erkenning zich helemaal terugbetalen.”

Merriweather is heel dankbaar voor de erkenning die hij zal krijgen als het zover is, als hij op 43-jarige leeftijd doodongelukkig zal sterven. “Dat mensen op de dag van mijn overlijden een liedje van mij op Instagram zetten, met de opmerking dat ik altijd al hun favoriete muzikant was, en dat andere mensen dan denken: huh, ik heb je nog nooit over hem gehoord? Die paar minuten aandacht maakt dit alles de moeite waard.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *