Kim Hart/YT

Wij bekeken de geschiedenis door de morele bril van nu en dit kan allemaal écht niet meer

Er kan veel niet door beugel

Wij hebben nog eens goed naar de geschiedenis gekeken door de bril van de huidige ethische maatstaven. Wat blijkt: er kan echt heel veel niet door beugel. We zetten een paar missers op een rij.

De oude Grieken

Geroemd voor de invoering van democratie, maar wat je niet zag: het waren het slavenhouders pur sang. En pedo’s bovendien. Het is tijd om deze periode niet meer te zien als de baken van onze beschaving, maar als het begin van de rot.

De Tweede Wereldoorlog

Ongelofelijk dat deze episode nog steeds zo wordt opgehemeld. Als je objectief kijkt, kun je de Tweede Wereldoorlog op geen enkele manier als iets positiefs zien. En dan bedoelen we de gehele periode.

De middeleeuwen

Roodharige meisjes verbranden, je nooit wassen terwijl je onder de luizen zit en hoofse liefde; waar waren deze mensen in godsnaam mee bezig? Scheiding tussen kerk en staat bestond niet. Natuurlijk, er waren ridders, maar voor de rest was het duizend jaar lang doffe, duistere ellende.

De Gebroeders Ko

Hartstikke leuk zo’n waterscooter, toen er nog poolkappen waren. Maar deze laffe duivel-sympathisanten met hun neon zonnebrillen kunnen anno de huidige stikstofnormen écht niet meer. Toet toet, weg ermee!

Atilla de Hun

Stikken in je eigen bloed na een halsslagaderbreuk door een drankorgie: dat klinkt misschien als een episch einde. En voor de annalen is het inderdaad leuk, maar Atilla heeft hiermee de andere deelnemers aan zijn orgie wel een lelijk trauma bezorgd. Niet cool.

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Economie. ‘De bouw.’

Ik zei het al twee dagen geleden toen die vrouw me daar aansprak. Ze zei je zit tussen de bloemetjes.
Ze hadden afgelopen zaterdag in die plantenbakken aan de kant bij Albert Heijn naast de zitbankjes allerlei nieuwe planten en bloemen gezet. Vandaag waren ze de laatste bomen naast de basisschool aan het afgraven voor de uitbreiding van Gall&Gall en Etos waarvoor daartegenover ook de bibliotheek wordt afgebroken, de twee managers van Albert Heijn liepen allebei gewichtig door de loopgang boven toen ik mijn boodschappen deed, een keek me aan, de kerels buiten zeiden vol bewondering ‘power’ voor de graafmachine. Aan de zijkant van Albert Heijn stond een container van Gall&Gall, de bankjes waren al weggehaald. Het enige leuke plekje op dit dorp waar ze me cynisch konden bekijken. Toen die figuur daar een paar dagen daarvoor liep te gebaren zei ik het al. En die vrouw ontkende me. Ze begon me te betuttelen, ze zei 30 keer hetzelfde en zei dat ik haar onderbrak als ik er iets tussen probeerde te krijgen. Ik kon er nog wel door krijgen dat die bloemetjes daar gezet waren uit cynisme.

Reageer
gravatar

Olé olé, oké oké/
Het gaat om het hier en nu/
Bru nu, Bru nu/
Una paloma blanca, una paloma blanca/
Ik heb een band/
Met Schouwen-Duiveland/
Ons ei-land, ons ei-land/

gravatar

Commercialisering, ze kennen geen andere trucs.

Zodra je iets zegt wat van belang is lopen ze door, ze kunnen er niet meer bij; dat zijn de ‘krachten van het kwaad’.

Deze houding: mun komme van Bru in mum wete va niks.

gravatar

Het slap geouwehoer van vrouwen wordt bestempeld als gezellig, leuk en aardig, maar het is enkel het achterbakse complement van de fysieke agressie, de dreigementen, intimidatie, diefstal door de debiel die de deur bij je intrapt om stoer te zijn bij zijn vrienden of wie hij als zodanig heeft uitverkoren, die even betekenisvolle en coole opmerkingen gaan geven als je ze tegenkomt: hieraan herken je de kanker van de maatschappij.

gravatar

Ze hebben nu bij Gall&Gall nu een nieuwe voordeur waar die bankjes stonden, de zaak was weer open, de wijn stond in dozen in de uitverkoop en vanochtend was de politie er. De dorpsarts die ontslagen was, ging even kijken om nog eens de eigenwaan te delen met de geëigende belangen van de Heilige Drie-eenheid arts, politie, dominee. (Toen mijn moeder niet in orde was gooide de dorpsarts de hoorn al op de haak omdat hij het immer zo veel beter weet.) Waarschijnlijk had iemand een doos wijn gejat. Ik hoorde nu pas wat kritische geluiden dat de bibliotheek, een oude kleuterschool, wordt afgebroken. Een leuk gebouwtje, ertegenover staan wat van die saaie magazijn-gebouwen met een hele voorgevel als etalage (daar draait het om): zo weinig mogelijk onkosten voor zo veel mogelijk inkomsten.

gravatar

In het kader van de wereldwijde protestacties werd er zaterdag ook acte de présence gegeven in Zierikzee met een modeshow. Ze droegen placards met de bekende merken uit de omgeving.

gravatar

Dit voorjaar was Jan Peter Balkenende al op het (Pontius Pilatus) Professor Zeeman College in Zierikzee om een lezing te geven over de economische ontwikkeling.

gravatar

Klimaatactie.

Het is dan ook niet te verwonderen als je geen shirt aan hebt met 40 graden dat de politie je aanhoudt voor stalking.

gravatar

Juist nu de spijbelactie van Greta Thunberg wereldwijd in de belangstelling staat is het zo goed dat je daar in Nederland voor beboet wordt. Zo is weer duidelijk dat wij het beste onderwijs hebben.

gravatar

Een paar dagen nadat de zitbankjes daar weggehaald werden zat ik op een bankje wat verder, de postbus die ernaast stond werd nu naar de andere kant van het bankje verplaatst. De heg precies achter het bankje was weggehaald.

gravatar

Ik was net weer boodschappen gaan doen, er stonden bouwvakkers. Ze hadden de vooringang versperd. Ze zouden de hele vooringang af gaan sluiten in verband met een verbouwing. Je moest nu Albert Heijn binnen via de zijingang van Gall&Gall. Een man met kleine liederlijke ogen had het over zijn kinderen.
Ik zei bij de kassa: ze zijn nog te min om als stront op de vloer van de hel te dienen. Iemand zei zo gaat dat tegenwoordig. Buiten stonden nog twee van die vrouwen met bolle kop met elkaar op te scheppen over de slingers op een of ander feestje waar ze met hun kinderen waren geweest: ‘Elton John was er ook’, enz.

gravatar

maar wat als de mug ons als veestapel ziet? En als je in een flat woont, is dat dan bio-industrie? Aan welke eisen moet een mug voldoen?

Heb zelf geen muggen-overlord, maar ken iemand…