Ink Drop / Shutterstock

KNMI bevestigt: alle zware stormen heten vanaf nu ‘Marcel’

Naam moet mensen bewust maken van risico’s zwaar weer

Vanaf dit najaar krijgen zware stormen in Nederland een naam. Het KNMI maakte vandaag bekend dat iedere zware storm voortaan ‘Marcel’ heet.

De naam Marcel moet mensen bewust maken van de risico’s van zwaar weer, legt het Nederlandse weerinstituut uit. “Als een storm naamloos is dan is het lastig te visualiseren als één ding, waardoor ook de risico’s niet altijd goed doordringen tot de mensen die erdoor getroffen gaan worden. Maar als die storm Marcel heet dan weet je gelijk: oei, Marcel komt eraan.”

Een gezamenlijk gesprek over de storm wordt op die manier ook eenvoudiger. “Je kan aan een buurtgenoot vragen of die ook zoveel overlast heeft ondervonden van Marcel. En dan zegt diegene: ‘Ja, door Marcel staat heel mijn kelder onder water.’ Dat praat gewoon een stuk makkelijker.”

De effectiviteit van de aanpak is zichtbaar in landen waar ze stormen al langer namen geven, legt het KNMI uit. “Maar we doen het ook al een tijd met mensen. En ook daar zie je: als je iemand de naam Marcel geeft, ben je je meteen bewuster van de risico’s.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja kijk, Monsieur d’Urinoir, voornaam Marcel, heeft mij al zo lang trouw gediend dat hij af en toe landelijke aandacht verdiend. Dus heb ik mijn connecties bij het KNMI geactiveerd. Dus vandaar.

Reageer
gravatar

Hmm, of weAreHere, Famke Helsema, Bed-Bad-Brood, Taxi Zonder Grenzen, Oostblok, lichtgetint, donkergetint, …

Ik noem maar wat. Er zijn nog veel namen in die hoek die passen bij tsunami’s en andere natuurrampen.

Reageer
gravatar

Weer zo ‘n weerzinwekkende ‘witte’ naam. En de religieus neutrale Samir voor latere orkanen. Maar waarom niet gehoor gegeven aan ‘s Neerlands meest ingeschreven jongensnaam bij de Burgerlijke Stand : “Mohammed”? Of afgeleide namen als Mahmud, Mehmed od desnoods Abdul Aziz. Wat moeten DENK, Imam Jneid en Recep Tayyip hier wel niet van vinden. We leven toch in een multiculturele samenleving, toch? Nou dan moet het KNMI ook maar eens haar bakens verzetten. Big Brother Erdohan ziet alles.

Reageer
gravatar

Waar is toch de ‘Witte Tornado’ gebleven?
Oja, dat was van dat voetbalmerk!

Ach, voorbije tijden.
Toen ons landje cultureel een stuk simpeler en toevallig ook probleemlozer was.