Tomasz Bidermann / Shutterstock

PvdA: ‘Leenstelsel moet weg, tenzij wij het steunen in volgend kabinet’

De PvdA is van mening veranderd over het sociaal leenstelsel. De sociaaldemocraten willen ervan af, tenzij ze er in een volgend kabinet opnieuw hun handtekening onder zetten.

“Je ziet gewoon dat het niet werkt, zo’n leenstelsel. Het idee erachter is goed, maar in de praktijk heeft het niet het gewenste effect. Wij vinden dat onaanvaardbaar, tenzij we er na de volgende verkiezingen als regeringspartij weer mee kunnen leven”, zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher. “Zo werkt dat in een coalitieland.”

Het was PvdA-minister Jet Bussemaker die het stelsel in 2015 invoerde. “Toen zaten wij in het kabinet”, legt Asscher uit. “Nu niet meer. Maar: na de volgende verkiezingen hopen we weer in het kabinet te zitten. Stel dat de VVD het dan heel graag wil behouden en wij er iets moois voor terug krijgen, dan zouden we weer voorstander kunnen worden. Dat verandert echter niets aan ons huidige standpunt, wees gerust.”

Asscher wijst erop dat hij momenteel in de oppositie zit. “Dat geeft een heel andere dynamiek dan wanneer je lid bent van de regering. Dan ben je verantwoordelijk voor de begroting en moet je compromissen sluiten. Maar nu, als oppositiepartij, is het belangrijk om te zorgen dat we de volgende keer weer in de regering terechtkomen.”

CDA en ChristenUnie zijn blij met het voortschrijdende inzicht van de PvdA. “Wij zijn nooit voorstander geweest van het leenstelsel”, benadrukt CU-leider Gert-Jan Segers. “Het is prachtig dat een Kamermeerderheid het nu wil afschaffen, al zullen wij daar op dit moment tegen stemmen als het wordt voorgesteld.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij, de progressieve vleugel binnen de VVD, hebben een leenstelsel voor basisonderwijsinstellingen voorgesteld, om o.a. het lerarentekort terug te dringen. Op deze manier willen wij voorkomen dat er een monstrueuze klasse ontstaat, die later en masse het voortgezet onderwijs bestormt en voor enorme problemen gaat zorgen.

In het verlengde hiervan zal er een minimum jeugdloon worden bepleit en desnoods afgedwongen, geldend voor jonge adolescenten vanaf 12 jaar en wederom worden ingevoerd. De arbeidstijdenwet dient ten gevolge hiervan als zodanig te worden versoepeld. In het verlengde hiervan worden er automatisch werkplekken gecreëerd om ervaring op te doen, nodig om later in het het maatschappelijke bestaan een modest salaris vooralsnog te kunnen verdienen.

Bijvoorbeeld als ZZP’er. De pure winst zit in het feit dat de toekomstige student in het werkveld uiteindelijk door werkgevers veel beter is opgeleid, om de buitenlandse concurrentie uit landen zoals uit Oost-Europa en heel Afrika, maar ook uit China en met name India, te verslaan.

Enfin, een lang verhaal kort:

Wij, van de VVD, willen dit land op termijn aan onze kinderen doorgeven. Denk daarom ‘groen’ en geef dat kind de ruimte om zich te ontwikkelen. Nadat groep acht het gelul heeft ondergaan, gaat er plots een wereld voor talenten open.

Reageer
gravatar

Tja, komt nu wel mooi uit, wat STEMVEE vanuit de scholen.

Is de stroom allochtonen* en asielzoekers teveel opgedroogd?

* Nederlanders** met een migratie-achtergrond.
** Korrektie: Inwoners*** van Nederland.
*** Korrektie: panden bewonend, al dan niet legaal.

Reageer
gravatar

Ik ga zeker op deze partij stemmen tenzij ze weer willen regeren. Dan schrijden onze inzichten versneld voort en ontwikkelen wij een nieuwe dynamische visie richting de toekomst!

Reageer