pjhpix / shutterstock

KNMI gehuldigd in De Bilt wegens verbreken recordtemperatuur

Groot feest in De Bilt. Vanuit het hele land komen mensen naar het Van Boetzelaerpark in de Utrechtse plaats voor de huldiging van het KNMI. Ze vieren het verbreken van de recordtemperatuur.

“Deze is voor jullie”, roept Peter Kuipers Munneke nadat hij de kampioensschaal van Beaufort uit handen van burgemeester Sjoerd Potters heeft ontvangen. “Wij hebben hem voorlopig even niet nodig”, waarna het KNMI-clublied The Summer is Magic van de inmiddels ter ziele gegane Italiaanse Eurodanceformatie Playahitty wordt ingezet.

De uitzinnig zwetende menigte op het plein eert zijn helden door fysieke inspanning te vermijden en voldoende water te drinken. Vol ontzag smeren mensen hun armen en benen in met zonnebrand. Andere mensen hebben zich rond het water verzameld, in afwachting op een rondvaart door de Biltsche Grift.

“Iedereen zei de hele tijd: huh? Zo werkt dat helemaal niet, de KNMI bepaalt helemaal niet hoe warm het wordt”, zegt KNMI-fan Remco Köppen. “Maar vandaag hebben we laten zien dat we het wel kunnen! Moet je je voorstellen, de hoogste temperatuur in Nederland, dat hebben we sinds de dag ervoor niet meer meegemaakt! The Summer is Magic, who-ho-ho!”

Ook Jarno Buys-Ballot uit Gilze-Rijen is lyrisch over de meteorologische prestatie. “Zo’n hitterecord is van zoveel factoren afhankelijk. Alles moet precies op zijn plek vallen. De basis werd eerder deze week al gelegd op de hoogvlakte in Spanje. Ja, en je moet een beetje het geluk hebben dat net alles jouw kant op waait.”

Er werd gevreesd voor rellen door weerhooligans, maar die bleven uit. “Daar was het waarschijnlijk te warm voor”, aldus Kuipers Munneke. Wel werd de weerman traditiegetrouw bekogeld met perenijsjes.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Iedereen zei de hele tijd: huh? Zo werkt dat helemaal niet, de KNMI bepaalt helemaal niet hoe warm het wordt”, zegt KNMI-fan Remco Köppen.

Hoe denk je dat die 42.1˚C tot stand kwam bij Deelen?

Reageer
gravatar

Ik ken het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut voor deze wereldprestatie het predicaat Emiraal toe. De directeur van het ENMI de heer Van Der Steenhoven krijgt de eervolle titel van Kalief.

Reageer
gravatar

Primeur.
De warmste nacht ooit gemeten, zegt het Parool.
Mondiaal zijn er meer negers, met een warm klimaat.
Dus het Parool is het meest democratisch.

Reageer
gravatar

Het draait om de objectieve berichtgeving, ook en vooral bij de Volkskrant en het Parool.
Tot de laatste snik. Geen geloof of bijgeloof.

gravatar

Net een documentaire op tv over David Koresh die ook beweerde dat hij iets was.
Een staaltje journalistiek waar je u tegen zegt.