Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

We liepen een dagje mee met de vertrouwenspersoon van GroenLinks

Een interessant inkijkje in de vertrouwelijke zaken van de Kamerfractie

In november 2018 pleitte de fractie van GroenLinks voor het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon. Maar wat doet zo iemand nu eigenlijk? We liepen een dagje mee met de vertrouwenspersoon van GroenLinks en kregen een uniek inkijkje in de vertrouwelijke zaken van de Tweede Kamerfractie.

9:00
De dag begint met een afspraak met Kathalijne Buitenweg. De vertrouwenspersoon vertelt ons bij het koffieapparaat alvast wat ons te wachten staat. “Kathalijne heeft wat gokproblemen. Verder niets ernstigs, maar het lijkt erop alsof ze straks de hypotheek niet meer kan betalen. Heeft natuurlijk ook alles te maken met de alimentatie die ze betaalt aan haar buitenechtelijke kind in Congo. Dat levert wat stress op. Maar zoals ik zei: niets ernstigs.”

10:42
“Let niet op de rommel”, zegt de vertrouwenspersoon, die nog snel even wat kopieën van identiteitsbewijzen van het bureau veegt. “‘This is where the magic happens’, nee maar serieus, iedereen moet zich veilig kunnen voelen op zijn of haar werk. Pesten, intimidatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag, je denkt misschien dat het niet voorkomt op werkvloeren met volwassen mensen, maar dan ken je GroenLinks nog niet. Nou ja, en als er dan wat onenigheid is in de fractie, dan stuur ik dat door naar Jesse en dan mailt hij het naar alle leden. Zo kan iedereen zich veilig voelen.”

13:00
Na de lunch worden diverse archiefkasten opengetrokken. “Kijk, hier bewaar ik dus de verschillende dossiers. Lisa Westerveld, Bart Snels, Wim-Jan Renkema. Hier, deze dikke, die is van Bram natuurlijk, haha. Nou ja goed, ik ga even roken, nergens aan zitten hè.”

16:42
Vertrouwenspersoon bij GroenLinks is een drukke baan, zo blijkt. Ook laat op de middag staan er nog gesprekken gepland die medewerkers van de GroenLinks-fractie hebben aangevraagd. “Dit zijn trouwens de jongens van De Speld”, drukt de vertrouwenspersoon een 25-jarige fractiemedewerker op het hart. “Die lopen gewoon een dagje mee, trek je er niks van aan hoor. Doe maar alsof ze er niet zijn. Vertel: wat was er volgens jou nou gebeurd op die borrel?”

Volg De Pin ook op Instagram voor meer haarscherp nieuws!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit is Jessie Klavermans, hij laat zijn huis verbouwen door een stel Polen onder het minimumloon en laat vervolgens bij Huawei alle gegevens opvragen over intimi die ervan weten.

Reageer
gravatar

Dat men in het kantoor van GroenLinks nog mag roken – waarschijnlijk met de bedoeling om rookgordijnen op te trekken – is begrijpelijk, maar dat ligt beslist niet in lijn van het groene beleid, dus mochten Jop Eikelboom en Peter Buurman dat eigenlijk niet opnemen. Gelukkig weigerde de opneemknop.

Reageer
gravatar

Lieve Corrie, ik wist niet dat jij al jarenlang de NRC leest. Ik had eerder gedacht aan de Telegraf.
Ik vind de artikelen in de NRC over het algemeen wel wat lang. Prikt dat niet in jouw lieve oogjes?