Shutterstock.com

Met de landbouwsubsidies van de EU kunnen we 5 songfestivals per dag organiseren

Dankzij de overwinning van Duncan Laurence heeft Nederland in 2020 de eer om het Eurovisiesongfestival te organiseren. Leuk, zeggen veel Nederlanders. Duur, zeggen veel andere Nederlanders. Maar hoeveel kost het nu eigenlijk? Om dat uit te leggen laten we zien hoeveel songfestivals we per dag zouden kunnen organiseren als we het volledige landbouwbudget van de EU ter beschikking hebben.

De EU besteedt jaarlijks ongeveer 38 procent van haar budget aan landbouwsubsidies. Dat komt neer op 50 miljard euro – krap gerekend. Een songfestival kost naar schatting zo’n 20 tot 30 miljoen euro. Voor dit voorbeeld gaan we uit van 25 miljoen, exclusief Madonna. Dit betekent dat we per dag 5,5 songfestivals kunnen organiseren. Ervan uitgaande dat we elke dag bij één songfestival extra willen uitpakken ronden we het af naar 5 songfestivals per dag.

Dit ogenschijnlijk eenvoudige voorbeeld maakt één ding pijnlijk duidelijk: we geven als Europese Unie veel geld uit aan landbouwsubsidie. Vergeet niet dat 5 songfestivals per dag 1825 songfestival per jaar betekenen. Een jaar waarin je iedere dag kunt genieten van een nieuw songfestival terwijl je wacht op de uitslag van het songfestival van vier uur daarvoor.

En we kunnen er ook een beetje mee spelen. Je kunt bijvoorbeeld op zondag 3 songfestivals doen omdat iedereen wil uitslapen en dan op vrijdag helemaal los gaan met 7 songfestivals. Maar: met gewoon 5 songfestivals per dag hou je alsnog 4,375 miljard over om de songfestivals een extra boost te geven. Je kunt dan bijvoorbeeld voor ieder songfestival Syb van De Kast boeken. Of elke dag iedereen in het publiek een iPad geven. Of we zouden ieder songfestival kunnen laten presenteren door Matthijs van Nieuwkerk. De mogelijkheden zijn schier oneindig.

Dus staan we nu voor een fundamentele keuze. Willen we stil blijven staan met de Europese Unie, of vooruit kijken en vijf keer per dag helemaal losgaan met toonaangevende festivals?


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zet rustig naast elkaar de uitgaven die we hebben aan het koningshuis en de kosten van het Eurovisie songfestival.

Reageer
gravatar

Corrie, de heer Wilders wil dat ons land een moslimvrije vazalstaat van Israël wordt. Worden wij daar beter van?