Shutterstock: Alexandros Michailidis

65 procent kandidaten weet niet dat er Europese verkiezingen zijn

Volgende week zijn de Europese verkiezingen, maar dat is zeker niet bij iedereen bekend. Liefst 65 procent van de Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement is er niet van op de hoogte op 23 mei verkiesbaar te zijn.

PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans is verrast door de verkiezingen. ‘Ik ben druk bezig met een campagne om mijn baan veilig te stellen, dus ik heb helemaal geen tijd om ook nog eens stemmen te proberen te winnen. Dit komt buitengewoon slecht uit.’ Iets soortgelijks laat VVD-lijsttrekker Malik Azmani weten: ‘Mij werd de functie van fractievoorzitter in het Europees Parlement aangeboden. Dat ik verkozen zou moeten worden is nieuw voor mij.’

‘Nee, daar had ik geen idee van’, geeft ook SP-lijsttrekker Arnout Hoekstra toe. ‘Als ik dat wist, dan had ik wel gezorgd dat wij een verhaal hadden. Nu heb ik net veel tijd gestoken in de karaktermoord op een collega.’

Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) weet als een van de weinigen wél van de verkiezingen af. ‘Op 21 maart 2018 ben ik gekozen in de gemeenteraad van Amsterdam en op 20 maart 2019 in Provinciale Staten van Noord-Holland en Utrecht. Op 23 mei word ik gekozen in het Europees Parlement en op 27 mei in de Eerste Kamer.’ Nanninga reageert woedend als ze ziet dat ze niet op de lijst voor het Europees Parlement staat. ‘Dit kan niet kloppen, ik ga onmiddellijk Thierry bellen.’

De Europese Commissie heeft overwogen een voorlichtingscampagne onder kandidaten te houden, maar ziet daarvan af. ‘De EU heeft al niet zo’n best imago’, licht voorzitter Jean-Claude Juncker toe. ‘Als deze kandidaten ontdekken dat er verkiezingen zijn, gaan ze misschien wel campagne voeren, met alle media-aandacht van dien. Laat maar.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb onderzoek gedaan, en het blijkt dat er inderdaad kandidaten zijn die verkozen kunnen worden. Maar het is nog erger: de PvdA en GroenLinks (u weet wel, die partijen die in de Stemwijzer precies dezelfde standpunten bleken te hebben) zijn marionetten om de Chinese invloed in Europa te vergroten. Kijkt u maar eens op de kandidatenlijsten: nummer 14 van de PvdA is Kavish Bisseswar uit Beijing, nummer 3 van GroenLinks heet Eline van Nistelrooij en is woonachtig te Shanghai. Mensen, stemt niet op een dezer partijen. Houdt ‘s werelds grootste non-democratie buiten de deur!

Reageer
gravatar

SP, FvD en de heer Wilders hebben heimelijk enthousiast gereageerd op de bekendmaking van de EU-verkiezingen door De Speld.

“We doen mee zodat we mee kunnen helpen bij het in standhouden van de EU. Stel je voor dat er geen EU meer is, tegen welke instantie zouden wij dan tegen tekeer moeten gaan? We zouden heel wat kiezers verliezen”, verklaarde de heer Wilders persoonlijk bij gebrek aan een partij.

Reageer
gravatar

Dat is toch niet verwonderlijk? Ik kom alleen naar m’n werk om het presentieregister te tekenen; daarna ben ik weg. En als ik daarna sta te tennissen zit ik niet met mijn hoofd bij de volgende verkiezingsdata.

Reageer
gravatar

“Frans” is louter symbolisch; voor de achternaam Timmermans passen ook: Duits, Vlaams, Spaans, Italiaans, Rheto-Romaans, Schwitzerdütsch, Roemaens Pools, Zweeds, Noors, Servokroatisch en o ja ook nog Fins. Op verzoek en tegen bijbetaling ook nog Westfries. Wij zijn een klein land dat het van netwerken moet hebben. Ook in de wereld van het Nederlandse Lied hebben wij een multi-linguïst: Frans- Duyts. Die op verzoek ook wel Duyts-Frans vertaalt.

Reageer