Stock Rocket/shutterstock.com

Jongeren steeds later dood

Jongeren gaan steeds later dood. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar jongeren vroeger al rond hun zeventigste het leven lieten, begint de huidige generatie twintigers waarschijnlijk pas rond hun negentigste met sterven.

“Dit is een ontwikkeling met grote maatschappelijke gevolgen”, zegt Neeltje Damstra van het CBS. “Doordat jongeren steeds later beginnen te sterven, zit de maatschappij straks opgescheept met hordes bejaarden die verzorgd moeten worden en op 50plus stemmen. Het is de vraag of de maatschappij dit wel aankan.”

“Alle beslissingen die we maken, zoals doodgaan, voelen levensbepalend”, legt de 26-jarige Gwenn van Dieren uit. “Ik wil me gewoon nog niet vastleggen. Het voelt zo definitief. Ik zou eerst bijvoorbeeld nog wel eens een reis willen maken en met mijn kleinkinderen naar de dierentuin. Ik zou me meteen zo oud voelen als ik dood zou gaan. Het past niet echt bij mijn levensstijl nu.”

Volgens Damstra zijn er structurele oorzaken voor het uitstelgedrag van de huidige generatie jongeren. “Ze roken te weinig. En ook is de gezondheidszorg zo ingericht dat jongeren worden ontmoedigd om vroeg aan de dood te beginnen.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dood is dood. Absoluut.
Ik zeg altijd zo: je leeft maar één keer.
Wij zeggen altijd wat we denken.