YouTube - Feyenoord

Het geheim van NAC Breda? Totaalkutvoetbal.

Officieel mag de kurk nog niet op de fles, maar twee speelronden voor het einde van de competitie heeft NAC Breda al bijna degradatie afgedwongen. Wat is het geheim van de gemoedelijke Brabantse club? Totaalkutvoetbal, zeggen kenners. “Er is nog nooit een ploeg geweest die op zoveel fronten kon falen.”

VI-analist Pieter Zwart legde het spel van de Bredanaars onder de loep: “Onder trainer Ruud Brood zijn ze op alle fronten enorm achteruit gegaan. Dat zie je zelden. Hij heeft het in hele korte tijd voor elkaar gekregen om alle vaste patronen te verslijten en dat zie je terug op het veld. Niet alleen onbegrijpelijke looplijnen, maar ook totale wanorde bij dode spelmomenten. Er komt werkelijk niets bij elkaar.”

Met het herkenbare totaalkutvoetbal gaat NAC de wereld over, stelt Zwart. “Over tientalle jaren zal men zich dit nog herinneren. Als je over dertig jaar in Barcelona loopt en het hebt over NAC, dan zal men meteen zeggen ‘Ah, Roed Brot. Totaalkutvoetbal.’”

Kwade tongen beweren dat het iedere trainer wel was gelukt om met dit spelersmateriaal te degraderen, maar dat ligt wat genuanceerder, vindt Zwart. “Natuurlijk zijn de spelers waardeloos. Maar deze ploegt faalt op ieder front. Dat heb ik nog nooit een ploeg zien doen. Helemaal geen druk zetten, geen restverdediging, nooit de vrije man vinden. Echt uniek. En als we naar de statistieken kijken dan zijn die meer dan veelzeggend. 32% van de passes komen aan, ze winnen gemiddeld twee van de dertig duels en komen tot maximaal drie doelpogingen per wedstrijd. Dan kun je toch moeilijk beweren dat dit andere trainers ook zomaar was gelukt. En dat in zulke korte tijd. Ontzettend knap van een trainer om nu al geen enkele chemie meer te hebben met de spelersgroep.”

De grote vraag is nu of NAC deze wanprestaties kan doortrekken naar volgend seizoen. Zwart: “Ze zijn absoluut klaar voor een stapje lagerop. Maar daar moeten ze wat mij betreft opnieuw bewijzen er geen hout van te kunnen. Toch hebben ze dit seizoen indruk gemaakt. De Bredase school zal voor altijd in de geschiedenisboeken terugkomen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een volle neef van VI-analist Pieter Zwart hallucineert, als hij Crystal Meth (uit een schip in Moerdijk) heeft gesnoven, dat hij veldwachter Zwart is. Het gevolg is onredelijke aanvallen op een echte veldwachter en zijn familie, dat hij ontboezemt als Betrouwbaar Nieuws. Helaas neemt de betrouwbaarheid van De Speld daardoor af.

Reageer
gravatar

Misschien kan ik iets voor jullie betekenen?!
Ik heb mannelijke chromosomen!

Ik kan heel hard rennen en wil best leren voetballen!
Atletiek zit er voorlopig niet meer in.

De mazzel!
Caster
(Karel mag ook)

gravatar

Uitstekend idee! Korfbal faalt immers per definitie. Maar waar vinden deze getalenteerde losers een stel meisjes dat in staat is tot hun niveau af te dalen?
Misschien helpt het als de korfbalheren voortaan spannende strakke broekjes dragen. Dan zou mijn belangstelling iig gewekt zijn.