Patricia Hofmeester/shutterstock.com

Ober in Amsterdam spreekt 27 talen, maar geen Nederlands

Het is even voor half acht als Niels (32) en Irene (33) een menukaart overhandigd krijgen in een restaurant nabij het Leidseplein. De ober pakt een pen uit zijn broekzak en gaat in de aanslag staan om de bestellingen op te nemen.

“Good evening and welcome. Would you like something to drink?” Het blijft even stil. Irene slaakt een diepe zucht.

“No english? A vous êtes français?”, vervolgt de ober. “Les français, ils parlent pas anglais. C’est pas grave, c’est pas grave. Ici, on parle français. Qu’est-ce que vous voulez boire?”

Weer komt er niet meteen een reactie. Niels draait met zijn ogen. “Ah sí, sí. Sois españoles? O ustedes son de América del Sur? Qué onda, todo bien? Qué quieren tomar?”

Nadat de ober het tien minuten later heeft geprobeerd in het Italiaans, Catalaans, Grieks, Mandarijn, Pools, Hongaars, Fries, Aramees, Swahili, IJslands, Corsicaans, Faeröers, Hebreeuws, Japans, Reto-Romaans, Tsjetsjeens, Picardisch, Guaraní, Somalisch, Kantonees, Vlaamse gebarentaal, HTML en Russisch, waagt hij zijn laatste poging. In vloeiend Azerbeidzjaans zegt hij: “Xoş qonaqlar xoş gəlmisiniz. Pəncərədən bir masa istəyirsinizmi? Zaten bir şey tökebilir edə bilərəmmi?”

“Bəli”, zucht Irene.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De ober sprak alles behalve Nederlands. Ik loop weg
als ik bij voorbaat al in een vreemde taal word aangesproken. |Geef te kennen dat het mij niet zint en koop of bestel niets
Schuldig?…Ja, het slappe beleid van de overheid t.o. v. de moedertaal(niet: native language of tongue) We staan voor joker met dit beleid alleen om het geld van studenten, Aziaten, binnen te halen. .

Reageer
gravatar

Dat deze Amsterdamse ober onze taal niet beheerst is een teken aan de wand.

Er volgen nog maar drie studenten de studie Nederlandse taal en letterkunde. Sl*chts één van hen zegt dat zij na haar studie het onderwijs ingaat.

Ook de pedagogische academies hebben de taaltoets moeten afschaffen.

Reageer
gravatar

Inderdaad veel ‘Nederlanders’ vinden Nederlands maar vreemd.
Hebben moeite het te leren.
Hebben daar eigenlijk ook niet zo’n zin in.
Engels is immers ‘veler vetter koeler’.

Helaas gaat dat Engels ook lang niet altijd goed.
Ik herinner mij nog die knul in een sportwinkel die een ‘google’ als skibril wilde kopen.
Zal wel veel indruk op z’n vriendin hebben gemaakt.
Dunglish.