Omstanders hebben zich op schaamteloze wijze misdragen tijdens de moord op Willem van Oranje. In plaats van de Vader des Vaderlands te hulp te schieten en medische bijstand te verlenen, pakten veel mensen een doek en penseel en begonnen te schilderen.
Kees Pietersen, goudsmid, liep toevallig langs het tafereel en keek met verbazing toe. “Mensen stonden in de weg van de hulpverleners die Van Oranje naar de chirurgijn wilden brengen”, schreef hij in een notitie. “En in plaats van even gezamenlijk Balthasar Gerards achterna te gaan, maakten sommigen zelfs een zelfportret, met achter zich een doodbloedende Van Oranje. Daar namen ze dan wel acht uur de tijd voor. Zeer treurig.”
Filips II heeft inmiddels ook gereageerd op de situatie. De Spaanse koning betreurt dat de meeste burgers zelf geen enkele poging deden om Willem van Oranje te vermoorden, maar kennelijk wel de energie hadden om een portret te maken zodra het eenmaal voor elkaar was. “Smakeloos”, aldus Filips II.
De meeste schilderijen zijn momenteel te zien in veilinghuis Dumpaert.
Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk.
In werkelijkheid vroeg jij: “Sta ik er goed op?”
Dat was toch Sjeses die dit zei?
Brian dan?
Hoe dan ook: ik vermoed plagiaat.
Willem wuifde ook net nog even naar de omstanders terwijl Balthasar nog even zijn donderbus voorlaadde en een nieuw ketssteentje erop zette.
Inderdaad, Willem prins van Oranje en graaf van Nassau-Dillenburg ging op z’n gemak er goed voor staan. Het lijkt erop dat de arme Balthasar Gerards bij Willems gewenste levenseinde heeft geholpen en daarom ten onrechte vier dagen later op schandalige wijze buitengerechtelijk is vermoord.
Het schot kwam van links!
Te laat!
Die man rechts op de trap ken ik ergens van. Is hij niet de agnost die in de zestiende eeuw een godsdienstoorlog in Holland en omstreken begon? Wie weet zou hij weleens een verre oudoom van mij kunnen zijn geweest.
Dat zou inderdaad kunnen. Onder andere In Dillenbirg, Madrid, Parijs, Saint-Dizier, Brussel, Den Haag, Breda en Delft schijnen veel kinderen door zijn dood vaderloos te zijn geworden. Inmiddels is vrijwel iedereen in West-Europa ver weg familie van hem.
Dus ik heb ook recht op de troon?
Nee, alleen ingezetenen die de moeite nemen om ook serieuze lectuur tot zich te nemen,
zoals (we noemen maar wat) Blockmans, Hoppenbrouwers, ”Eeuwen des onderscheids”, of Jonathan Israel, ”The Dutch Republic”.
Hoe ging ‘dood door selfie’ in die tijd?
Dit isch niet een geheel correcte weergaave van den loop der gebeurtenissen destijds.
Er is wel degelijk eenen heen gerend teneynde dees heerschap met eenen AED ter hulp te schieten ende komen, echter den goede man heeft dees niet aangetroffen noch gevonden.
Heb je het weer!
Iemand is door zijn kop geschoten en dan vervolgens in de media lezen ‘Men heeft nog geprobeerd te reanimeren, maar het mocht niet baten’.
Ja, hèhè.
Volg de loop van het pistool – een gloednieuwe Mauser C3 uit 1583 – dan ziet een goede waarnemer dat Willem in zijn rechter oksel werd geraakt. Dus hij was niet meteen dood. Mijn conclusie is derhalve dat de schrijver het bij het rechte eind heeft.