YouTube / ABC News Australia

Brand schokt Nederlanders die ooit bij Nôtre-Dame waren maar de rij te lang vonden om naar binnen gaan

Het uitbranden van de Nôtre-Dame is hard aangekomen bij Nederlanders die ooit de intentie hadden om de Nôtre-Dame te bezoeken maar de rij te lang vonden om daadwerkelijk naar binnen te gaan. “Verschrikkelijk dat zo’n monumentaal gebouw verloren is gegaan.”

De 29-jarige Maurice denkt met weemoed terug aan zijn eerste vakantie met vrienden. “Treurig om een plek te verliezen waar ik ooit heb gestaan en dacht: ainoh die rij duurt misschien wel een halfuur. Misschien kunnen we ook gewoon Maccie pakken?”

Ook de 25-jarige Sylvia heeft dierbare herinneringen aan de Notre Dame: “Een kaartje voor de toren was 8 euro, dus samen met m’n vriend zou het 16 euro kosten. Toen wilden we daar liever een paar crêpes beurre sucre van halen bij een kraampje dat ervoor stond. Wat een catastrofe dat al die kunstschatten er nu niet meer zijn.”

De 62-jarige Hans ging wel naar binnen en spreekt van een enorm gemis. “Zeker in de zomer, dan is het soms 35 graden buiten. Je kon daar zo heerlijk afkoelen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik begrijp alle commotie niet. In Frankrijk brandt een of andere kerk af en het wordt door de media gebracht als een enorme gebeurtenis. Is dat nou echt alleen omdat ze het een week te vroeg hebben aangestoken of is er nog een andere reden?…

Reageer
gravatar

Er hoort geen dakje op Notre-Dame.

Oh, nou begrijp ik de grap. De redactie heeft Notre-Dame opzettelijk gespeld als Nôtre-Dame in de hoop dat één of andere sukkel zou opmerken dat er geen dakje ophoort, waarop iemand anders kon reageren met de opmerking dat het dak gisteren is ingestort.

Reageer
gravatar

La bonne orthographe est: la cathédrale Notre-Dame de Paris, mais maintenant la Notre-Dame gravement endommagée du monde entier.

Vertaling van Frans Timmermans:

De juiste spelling is: de Onze Mevrouw kathedraal van Parijs, maar nu de zwaar beschadigde Onze Mevrouw van de hele wereld.

gravatar

Quasimodo ligt nu te herstellen van een koolmonoxidevergiftiging in Hôpital Notre-Dame (in Montreal, Canada red.). Zijn wereldberoemde bochel is helaas door een vallende brandende dakspant verbrijzeld.

Autoriteiten vrezen dat Quasimodo door het verlies van zijn belangrijkste kenmerk zijn lucratieve inkomen niet zal kunnen behouden.

gravatar

Net zoals jij stonden zoals gewoonlijk duizenden toeristen de Notre Dame te fotograferen en te filmen. Les pompiers (de brandweerlieden, red.) waren al bij die kerk toen de eerste vonken zichtbaar werden, maar jullie stonden in de weg. Dus is het mede jouw schuld, dat de brand zo erg heeft kunnen toeslaan.

Schaam jij niet?