YoloStock / Shutterstock.com

Koken op deductie: maak logisch onontkoombare gerechten!

Nu Nederland van het gas af gaat, is de grote vraag wat de beste manier is om te koken. Een relatief nieuw alternatief is koken op deductie. De ideale manier om logisch onontkoombare gerechten te maken!

“Bij koken op deductie kom je op basis van algemene ingrediënten tot een bijzondere maaltijd”, legt Nina van der Wiel uit. Haar start-up biedt deductieplaten aan. “Eigenlijk werkt het heel eenvoudig. Als je water aan de kook brengt, wordt alles wat erin ligt gekookt. Je brengt water aan de kook. Er ligt een aardappel in het water. Bij koken op deductie wordt die aardappel dan logischerwijs gekookt. Koken met deductie is niet alleen makkelijk, maar ook aannemelijk.”

Hoewel koken op deductie logisch lijkt, is het een hele vooruitgang ten opzichte van de manier waarop mensen vroeger te werk gingen. Van der Wiel: “Mensen namen maar gewoon aan dat de aardappel gekookt zou worden, omdat de vorige aardappel dat ook deed. Terwijl er maar één aardappel hoeft te zijn die niet wordt gekookt, en dan is de hele onderbouwing onder je stamppot weg. Kun je weer opnieuw beginnen met bedenken wat je je schoonfamilie te eten gaat geven.”

Critici binnen de kookwereld hebben toch nog wel wat kanttekeningen bij het deductief koken. “We moeten de culinaire wetten die we als algemeen geldend aannemen, blijven bevragen”, zegt een van hen. “Wil je schoonfamilie wel stamppot? Als die vraag ineens een ander antwoord oplevert, dan klopt de logica achter je gerecht nog wel, maar zit er geen hond op te wachten.”

Van der Wiel is er echter van overtuigd dat koken op deductie de toekomst heeft. “Mensen hebben behoefte aan zekerheid. Als de techniek strikt volgens de regels wordt uitgevoerd, kunnen ze er volledig op vertrouwen dat het resultaat deugt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik kook al jaren -doordeweeks- volgens het Categorisch Imperatief (op Kringloop-meubels) en in de weekeinden volgens het Hypothetisch Imperatief: op samengeperste politieke leugens. M.a.w. op werkdagen jaag ik mijn buren de dampen in en in weekeinden eet ik bij de Chinees of Taiwanees. Zo laat ik een beheerste carbon-footprint achter.

Reageer
gravatar

Topic.
Gewoon topic.

Zoals in distopic, atopic, hertopic, voortopic, achtertopic, zijtopic, binnentopic, buitentopic, reservetopic, hoofdtopic, alarmtopic, kultopic, geleidetopic, raadtopic en nontopic.

Snap dat dan, sukkel!

gravatar

Er zit twee grote fouten in dit verhaal.

1. Het mist de formele logica, die door mij twee en een half millennium geleden werd ontwikkeld.

2. Het gaat bovendien niet uit van de tweede wet van de thermodynamica, die door Sadi Carnot in de negentiende eeuw werd geformuleerd.

Reageer
gravatar

Een van de gevolgen van de boycot van Rusland.
Waar 2 dagen na het neerhalen van MH17 toe besloten werd door het Amerikaanse Congres.

gravatar

tegenwoordig vergassen wij geen Joden, maar gooien we ze op inductie. Is ook zuiniger en beter voor het milieu