Nieuwe EU-copyrightwet is als Drake die zijn hand voor gezicht houdt en vies wegkijkt

Vandaag stemt het Europees Parlement over artikel 13. Daarin staat dat online platforms als Facebook, Twitter en YouTube zelf verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van materiaal dat auteursrecht schendt. Om dat te kunnen doen, wordt er nu gepleit voor een uploadfilter. De vraag is nu of memes en satire zo’n filter zullen overleven. Het roept een gevoel op dat overeenkomt met oud-president Barack Obama die zijn mondhoeken omlaag trekt.

Memes en satire vallen namelijk onder parodie en zijn daarom beschermd. Het lastige is dat een automatische selectiefilter niet zo makkelijk kan herkennen of iets kritiek is, of gewoon illegaal hergebruik. Die uploadfilter is zeg maar die Japanse man met de bril uit de anime-serie The Brave Fighter of Sun Fighbird (太陽の勇者ファイバード), waarbij de vlinder dan ‘memes’ is en de Japanse man de vraag stelt: is dit illegaal?

We moeten een blauwe auto zijn, die op het allerlaatste moment met slippende banden een afslag haalt, omdat op het bord staat dat rechtdoor het vrije internet in gevaar kan brengen en dat rechtsaf betekent dat je op zoek gaat naar betere alternatieve vormen van het beschermen van auteursrecht op internet.

Het is makkelijk om net als Michael Jackson met een bak popcorn naar je scherm te lachen, maar misschien moeten we met elkaar in gesprek alsof we lange grijze snorren hebben en in een Amerikaanse motorzaak werken. Laat je horen als het plaatje van een roepende Meryl Streep op de Oscars van 2018.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is hetzelfde niveau als wat ik net meemaak, dat mijn oude fiets omvalt bij een lantaarnpaal. Ik laat hem even liggen. Ik ben zo terug.
Er komt gehaast een vrouw achter me aan de winkel in, waar ik twee tellen moet zijn, om te zeggen dat hij omgevallen is. Ze zegt dat hij tegen die auto gevallen kunnen zijn (met een blik alsof ze al bezig is nieuwe maatregelen te verzinnen tegen mijn soort). Die staat vijf meter verderop.
Dit soort dingen heb je iedere dag.

Reageer
gravatar

Maar de mens is toch naar God’s evenbeeld geschapen? Aan die paradox moeten Ware Gelovigen iets doen..Vooral de Jihadi’s. Ooit waren de Armeniers aan de beurt, nu Yezidi’s, Koerden en Europeanan.: een Heilig Moeten.: maar iemand moet het toch doen?