YouTube - BT Sport

Ajax loot Juventus: hier is alles wat we weten over Ajax

Ajax heeft vandaag Juventus geloot in de kwartfinale van de Champions League. Ajax is de grote onbekende van de twee, dus hier is alles wat we weten over de club uit Amsterdam.

Je zou het haast niet zeggen, maar Ajax is een club met een rijke historie. Vanaf zijn oprichting in 1900 tot nu won de club maar liefst vier keer de Europa Cup 1. Een hele prestatie voor een club uit de nietige Nederlandse Eredivisie. De laatste keer dat Ajax in de finale stond op het hoogste Europese podium was in 1996 tegen, ja echt waar, Juventus! Het jaar daarvoor wist Ajax zelfs verrassend de Champions League te winnen onder trainer Louis van Gaal, een voormalig gymleraar.

Waarom we na 1996 weinig meer van de club gehoord hebben is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk is Ajax na het Bosman-arrest de aansluiting verloren met clubs die het grote geld lieten wapperen. Enkele kleine succesjes uitgezonderd, hebben we ze niet meer gezien op het grote toneel. Zo wist de club in 2017 opeens de finale van de Europa League te bereiken. Als ze successen hebben, dan doen ze dat vaak aan de hand van jonge talentvolle voetballers uit de eigen jeugd. Misschien zegt de naam Wesley Sneijder jullie nog wel iets. Die kwam bijvoorbeeld uit de jeugd van Ajax. Hij is wel net gescheiden van zijn vrouw Yolanthe, een nationale beroemdheid, maar dat is internationaal allemaal niet zo bekend.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Fans van de club hebben het vaak over de grote voetballers van weleer. Spelers die luisteren naar namen als Johan Cruijff, Marco van Basten en Dennis Bergkamp. De sterren van nu zijn jongens als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en de Servische aanvaller Dusan Tadic, die afgelopen zomer overkwam van Southampton, een club uit de Engelse Premier League.

De Amsterdammers, vaak de godenzonen genoemd, spelen hun thuiswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA, vernoemd naar een oud-speler van de club. De trainer van Ajax heet Erik ten Hag. Hij trainde hiervoor enkele kleinere clubs als FC Utrecht en Go Ahead Eagles, maar was ook assistent van de grote Pep Guardiola bij FC Bayern. Hij lijkt dus wel degelijk wat in zijn mars te hebben.

Juventus zal bedacht moeten zijn op de snelle Hakim Ziyech, hij heeft een krachtige versnelling en een goed schot. Ook zijn de spelhervattingen gevaarlijk. Daarbij springt één speler in het oog: Lasse Schöne, een 32-jarige Deen met een venijnige trap. Zijn vrije trappen gaan vaak op doel.

Op de momenten dat Ajax pressie zet, kan het erg gevaarlijk worden. Daar zal Juventus onderuit moeten proberen te voetballen. Als het dat voor elkaar krijgt, dan zal het vermoedelijk een eenvoudige overwinning worden voor Ronaldo en consorten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat Rudolf Julius idioot is van voetbal en vooral van het Amsterdamse Ajax wisten we al, maar dat hij Jaap van de Venis daarmee heeft aangestoken is nieuws.

Kan de sportredactie van De Speld onderhand niet meer variatie brengen. Er schijnen buiten Amsterdam dat door chauvinistische muren wordt omgeven, ook andere sporten en sportclubs te bestaan.

Reageer