Rob Dammers/Flickr

Bolletjesslikker zou liever met de trein gaan

‘Er is geen goede treinverbinding tussen Medellín en Amsterdam’

Zeker vier keer per jaar stapt Ricardo Velázquez uit Medellín met een maag vol cocaïne op het vliegtuig naar Amsterdam. Maar eigenlijk doet hij dat met steeds meer tegenzin. “Dat voortdurende vliegen levert zoveel klimaatschade op, dat kan ik eigenlijk niet aan mijn kinderen uitleggen.”

Ricardo zou dan ook liever met de trein of de bus naar Europa komen. “Maar er is gewoon geen goede verbinding tussen Medellín en Amsterdam. De goedkoopste optie is drie keer zo duur als een vliegticket, maar daarvoor moet ik 89 keer overstappen en dan ook nog een paar keer per pick-up reizen. “Ik ben wel goed, maar niet gek”, aldus de internationale drugscrimineel.

“Je mag dit soort belangrijke beslissingen niet overlaten aan de goede wil van het individu”, vindt Ricardo. Hij roept de Europese Unie en de Andesgemeenschap dan ook op om te werken naar een eerlijke prijs voor vliegtickets en te investeren in betere, maar vooral ook goedkopere spoorverbindingen tussen de twee handelsblokken. “Ik wil best wel duurzaam bolletjes slikken, maar ik vind het wel belangrijk dat er dan een level playing field is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *