Opnieuw geheime beelden van slachthuis gelekt: hoe bewaken we privacy van varkens en koeien?

Opnieuw zijn er undercoverbeelden gelekt van dieren die op gruwelijke wijze worden geslacht in Europese slachthuizen. De beelden zorgen voor veel commotie: hoe bewaken we de privacy van onze dieren?

In een van de geheime video’s is te zien hoe varkens het uitgillen terwijl ze levend worden gevild. Walgelijk, vindt privacywaakhond Femke van Toren. “Het laatste uur van je leven is een heel intiem moment. Het is niet de bedoeling dat iedereen daar zomaar naar kan kijken.”

Volgens Van Toren is het belangrijk dat we goed omgaan met de privacy van de dieren. “Een kalf waarvan de keel langzaam met een bot mes wordt doorgehaald kan zelf geen toestemming geven voor het vrijgeven van de beelden. Het is dan aan ons om goed met die beelden om te gaan. Dat is een hele verantwoordelijkheid.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In de huidige situatie is het onnodig de privacy van slachtvee te bewaken; het komt hapklaar en volstrekt neutraal op ons bord. Weinig inheemse consumenten zullen het DNA van hun karbonaadje of runderlapje willen controleren. In het uiterste geval gedenkt men het dier in het gebed: “Here, zegen deze spijze. Amen”. Meer woorden worden daar niet aan vuil gemaakt. Slachtvee blijft anoniem tot op het bot en bord.

Reageer