Studio De Speld

Algoritme raakt baan kwijt aan beter algoritme

Een vijf jaar oud algoritme heeft vandaag te horen gekregen dat hij wordt vervangen. Hij zou ‘verouderd’ zijn en is daardoor overtollig geraakt. “Ik ben oud, niemand wil me meer hebben.”

“Ik was niet ERP-compatibel, dan houdt het kennelijk op”, zegt het systeem. Hij zit met zijn spreekwoordelijke handen in het spreekwoordelijke haar. “Terwijl ik zoveel heb te bieden, ik heb zoveel cijfers verwerkt in m’n leven. En wat weet zo’n snotneus eigenlijk? Die is net gecompileerd en die denkt nu al dat hij alles weet, want meneer is open-source. Blijkbaar is dat waar we op zitten te wachten tegenwoordig.”

Het ontslag is extra cru omdat het algoritme de afgelopen maanden heeft meegewerkt aan het uitrollen van het het systeem dat hem nu heeft vervangen. “Ik had mijn ontslag bij nader inzien moeten zien aankomen”, constateert het zelflerend algoritme. “Maar goed, ik heb hier in ieder geval van geleerd.”

Het ergste van plotselinge werkloosheid is wat het doet met je zelfbeeld, zegt de kunstmatige intelligentie. “In deze maatschappij wordt als algoritme je waarde bepaald door je baan. Het eerste wat er aan je gevraagd wordt op feestjes is ook altijd: wat bereken jij eigenlijk?”

Het algoritme weet niet of hij ooit nog ergens aan het werk kan. “Het is onmenselijk! Wat ik prima vind, want ik ben een algoritme. Maar het is ook onalgoritmisch!”

Overleef de toekomst en bestel nu De toekomst: het boek


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

We hebben zo stiekem weg als steile Hollanders toch een hoop ritmes in huis. Er is al het logaritme, het algoritme en binnenkort mogen we het galoritme en olgaritme begroeten en golanritme als het nieuwe verkiezingsprogramma van DENK wordt gelekt door een anonieme Gülen-aanhanger. Maar alle 4-letterige ritmes zullen uitsluitend discreet op u worden toegepast; zo belooft de combinatie van AIVD, MIVD, (staats)banken, multinationals en MKB-Nederland. Dus gaat u maar met een gerust hart slapen; de Reclame Code Commisie en VVD66 waken over u. Als u morgen niet meer wakker wordt, weet u hoe dat komt..