Alexander Gold / Shutterstock

Neoliberalisme overleeft ternauwernood kritische poëzieavond

Het neoliberalisme rilt nog na van de bijna fatale aanval die het te verduren kreeg van een kritische poëzieavond in een Amsterdams cultuurcentrum deze week. De ruim vier uur durende belegering van het zo gehate neoliberaal systeem begon woensdagavond met een inleiding van een van de organisatoren, die iedereen die een bijdrage leverde aan de avond vast bedankte.

De volgende slag was een verwoestende spoken word performance van een 19-jarige exchange student uit Londen die op geheel oorspronkelijke wijze en met soms-rijmend vers over haar eigen activisme het neoliberalisme op de knieën kreeg – figuratief gesproken.
Met name de zinnen “Het patriarchaat. Het patriar gaat” en “Ietsisme, neoliberalisme, anarchisme, kiss me” lieten het neoliberalisme kreunend in een hoek achter.

De daaropvolgende woeste, drie kwartier durende dans-improvisatie van een 32-jarige dichteres volgde een nieuwe strategie. De dichteres bevroeg met haar performance slechts een onderdeel van het systeem: de marktwerking. Door ‘marktwerking’ te isoleren en uit de context te halen kon er vervolgens korte metten mee worden gemaakt.

Bezoekers die na afloop van de avond nog even met elkaar doorkletsten constateerden in de kroeg om de hoek dat hoewel het neoliberalisme kennelijk nog niet helemaal verslagen was, zij er in ieder geval stevig over hadden nagedacht.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Amsterdam… Cultuurcentrum? Daar wren geen mensen aan het discussiëren, dat waren zichzelf likkende groenslinkse kaviaaar/grachtengordel socialisten die doen alsof ze tegen neoliberalisme zijn.

Reageer
gravatar

Dra belt
mij een held
van De Speld
met veel geld
die meldt:
neoliberaal telt.
Ik ben geveld
en sta versteld,
verbaal geweld.

Redactie: Pietje Puk, hij die rijmen mijdt en zeker in zijn vrije tijd.

Reageer
gravatar

Nu ook nog een lyrische en tegelijkertijd goed in het gehoor liggende hashtag lanceren, en het neoliberalisme is teruggedrongen tot in enkele coffeecorners aan de Zuidas.

Reageer
gravatar

Ach ja., een Amsterdams cultuurcentrum. In Amsterdam is extreem links aan de macht. “Gekwetste” linkse gekkies kunnen daar naar hartenlust hun identiteitspolitiek botvieren.

Amsterdammers zijn geen echte normale Nederlanders.👎👎

Corrie.

Reageer
gravatar

Hagenezen nog minder 👎👎

Pietje Puk komt in zijn vrije tijd niet in de Randstad en zeker niet in de wijk Hofstad, Redactie