Koldunova Anna / Shutterstock.com

Man te veel gestudeerd voor normale baan, te weinig voor academische carrière

Martijn heeft een probleem. Hij heeft namelijk te veel gestudeerd voor een normale baan, maar te weinig voor een academische carrière.

Normale werkgevers hebben niet veel trek in Martijn. “Natuurlijk is het ontzettend knap dat hij precies weet te analyseren wat er allemaal mis is met deze samenleving”, aldus een manager bij een representatief bedrijf in een willekeurige sector. “Maar – en dat is de crux – dit bedrijf is onderdeel van diezelfde samenleving. Aan wat Foucault zou zeggen over onze werkwijze hebben we niet zoveel, aan het eind van de dag hebben we gewoon een product te leveren. Ik denk dat hij beter af is op een plek waar hij lekker zijn hersenen kan gebruiken.”

Ook zijn begeleider van zijn (tweede) masterscriptie ziet weinig heil in Martijns situatie. “Laten we eerlijk zijn: bijna iedereen hier weet niet echt wat hij wil doen na zijn studie en zet dan bij gebrek aan beter maar een beetje in op een academische carrière. Martijn is een hele slimme jongen, maar om te promoveren moet je echt bij de beste 3-4 van het jaar horen, en dat hoort hij jammer genoeg niet. Ik denk dat hij beter af is als hij gewoon lekker ergens aan het werk gaat.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het schijnt dat Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het mogelijk wil maken op terug te vallen van Universiteit naar beroepsgericht vmbo.

Pietje Puk heeft onderwijs genoten, Redactie.

Reageer