Shutterstock - Door Comaniciu Dan

Standing January: veel mensen zitten een maand lang niet

Het is een trend die met het jaar populairder wordt: Standing January. Ook dit jaar doen veel mensen een poging om een maand lang niet te zitten. De periode na de feestdagen waarin rijkelijk op het zitvlees is gesteund is hét moment om je te bezinnen op je bankgebruik.

Een van de deelnemers aan standing january is Sjoerd Hompvliet. Hij houdt het nu al elf dagen vol: “Natuurlijk, de eerste paar dagen voel je het wel even in je kuiten, maar je krijgt er zoveel voor terug. Vooral het besef dat je zitten helemaal niet nodig hebt om het gezellig te hebben.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Vooral sociaal is het vaak lastig om een maand lang geen stoel aan te raken. Hompvliet: “Als ik met vrienden flink zit te pilsen in de kroeg proberen ze me vaak over te halen. ‘Ah joh kom op, even een kwartiertje zitten.’ De sociale druk om te zitten is enorm.”

Voor Ella de Jong is standing january minder succesvol, ze heeft het staan slechts drie dagen volgehouden. “Op een gegeven moment dacht ik: ach, even op een krukje zitten moet kunnen. Maar diezelfde avond zat ik weer laveloos op de bank, terug bij af.”

Hompvliet is niet van plan om weer direct naar de stoel te grijpen als januari voorbij is. “Mezelf naar de tyfus zitten, daar pas ik voortaan voor. Ik denk dat ik na deze maand alleen nog ga zitten op speciale gelegenheden zoals verjaardagen en Kerstmis. Gewoon een gelegenheidszitter zeg maar.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *