Tracy Whiteside / Shutterstock.com

Zorgwekkend: steeds meer jongeren beginnen met zitten

Het is een gevaarlijke en zorgwekkende trend: steeds meer jongeren beginnen met zitten. Concierge Ron de Zeeuw van het Calandlyceum in Dordrecht: “In de pauze maak ik altijd een rondje. Achter de struiken rond het plein, in het portiekje daar verderop, en ja hoor. Wat denk je? Zitten ze allemaal.”

Joram en Hannelore uit 3 HAVO zijn zelf gestopt met roken en begonnen met zitten. “We gaan bijvoorbeeld weleens hier achter het gymhok zitten,” zegt Joram, “of op de brandtrap achter de wiskundelokalen.” Hij doet voor hoe dat eruitziet: hij knielt langzaam, plant zijn handen op zijn knieën en neemt met een haast onhoorbaar zuchtje plaats. “En dan zitten we zo, tot de pauze voorbij is. Kun je m’n kont even checken Han?” Hij draait zich om naar zijn vriendin, die gauw de zitsporen van zijn bips klopt. “Als ik tot mijn achttiende niet ga zitten krijg ik mijn rijbewijs.”

Op veel scholen zijn inmiddels ouderavonden belegd, want de zorgen worden breed gedeeld. “Je weet ook helemaal niet wat ze op hun kamers doen,” zegt de bezorgde moeder van Judith Veenstra uit Amersfoort. “Als Juud met haar vriendinnen boven is en ik onverwacht binnenkom om te vragen wat ze aan het doen zijn, springen ze gauw op en roepen ‘NIKS!” Maar dat maak je mij niet wijs.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Onderzoek wijst uit dat 75 procent van alle psychische problemen voor het 18e jaar begint, hiervan de helft weer onder de 15. De World Health Organization (WHO) zegt dat psychiatrische ziekten de grootste oorzaak vormen van handicaps onder de 25 jaar die zich vaak weer tot lange-termijn afwijkingen ontwikkelen. Meestal ontstaan die in de broedkamer van stress en competitie op school.

Reageer
gravatar

De belangrijkste aspecten van onderlinge relaties bijvoorbeeld in een gezin komen nooit aan de orde in 1 leven, ze worden weggedrukt door conventie en sinterklaas. Daarom is er op dat niveau zo veel verraad.

gravatar

De ouders zijn bezorgd, omdat zij de produkten zijn van het zitspelletje dat hun ouders (de huidige grootouders) graag speelden: naakt stoelendans tijdens de wilde swingparties van de jaren 1970 …

Reageer