Nejron Photo / Shutterstock.com

De opkomst van kutmuziek

Over het ontstaan van een baanbrekend genre

Je kan geen radio meer aanzetten of het is te horen: kutmuziek. Het nieuwe genre wordt door sommigen geprezen, door anderen gehaat. Maar waar komt kutmuziek toch vandaan? Wat is het verhaal achter dé herrie van dit moment?

Helemaal duidelijk waar kutmuziek precies vandaan komt is het niet, maar vaak worden er dezelfde drie mensen verantwoordelijk voor gehouden. We spreken Jonas Firk, die naar eigen zeggen aan de wieg stond van kutmuziek. “Het begon met mij, Ricky en Tatiana. We voelden ons niet thuis in de muziek van die tijd. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar toen stond de muziekwereld nog helemaal niet open voor niet om aan te horen kabaal. Toen zijn we gewoon met een klein groepje wat gaat experimenteren door wat monotoon gejengel te sampelen met grafherrie. Niet veel later is dat uitgegroeid tot kutmuziek.”

Het duurde even voordat kutmuziek zijn plek vond in de rest van de wereld, maar inmiddels is het voor veel mensen een manier van leven. “In kutmuziek hoor je duidelijke invloeden van teringherrie en een bak lawaai. Toch heeft het een heel eigen effect op je trommelvliezen”, legt kutmuziek-fanaat Dieter de Vos uit. “Ik zou niet weten wat ik zonder kutmuziek zou moeten.”

Waarom kutmuziek nu juist zo populair is? De Vos heeft daar wel een antwoord op. “Omdat het naadloos aansluit bij de hele kutsfeer die tegenwoordig in de samenleving hangt. Een kuttijd schreeuwt om kutmuziek.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geef mij maar weer de schuld van de huidige tijdgeest en de bijpassende muziek. Toevallig heb ik daar niets mee te maken, dus effe dimmen.

Reageer
gravatar

“Je kan geen radio meer aanzetten of het is te horen: kutmuziek.”

Niet zo algemenisered, beste Speld!
Op NPO 1 is géén kutmuziek te horen.
Ok, wél lulverhaaltjes.

Reageer
gravatar

Nep nieuws. NPO 1 laat inderdaad lulverhaaltjes horen, maar daar tussen door draaien ze vaak wel degelijk kutmuziek. Je zou kunnen zeggen dat de zender gender neutraal is

gravatar

Ik vroeg me al af waarom Lisa uit Amsterdam de laatste tijd zo vaak in het nieuws komt. Maar nu weet ik het: het is een charmeoffensief van een beginnend “daaronder”muzikante …

Reageer
gravatar

Omissie: de belangrijkste exponent van kutmuziek vergeten:
– HEAVY METAL, dé muziek met het hoogste aantal geslaagde zelfmoorden onder ouderen. Synoniem: graftakmuziek.