Antonio Scorza / Schutterstock.com

‘Presidentschap van man die al 30 jaar geweld predikt zal wel meevallen’

'Geef hem een kans'

Jair Bolsonaro predikt al dertig jaar geweld, maar nu hij is verkozen tot president van Brazilië zal hij zijn toon wel matigen, stelt Brazilië-expert Charles Groenhuijsen. “Geef hem een kans.”

Volgens Groenhuijsen moet de president die de militaire dictatuur verheerlijkt beoordeeld worden op zijn daden, niet op zijn woorden. “Hij was een uitstekende militair en heeft jarenlange ervaring in de Braziliaanse politiek. Hij heeft wel decennia lang gezegd dat hij mensen in de favela’s wil laten doodschieten, maar laten we eerst afwachten of hij daadwerkelijk doodseskaders de arme wijken instuurt. Dan kunnen we pas oordelen.”

Brazilië-kenner Willem Post sluit zich daarbij aan. “Bolsonaro-bashen is heel populair onder mensen die het beste voor hebben met lhbt-rechten en het tropisch regenwoud. Brazilië heeft nou eenmaal voor hem gekozen, nou moeten we hem ook een kans geven. Ik moet nog maar zien wat er terechtkomt van zijn verkiezingsbelofte om zijn politieke tegenstanders te verbannen, op te sluiten of te vernietigen.”

“Het was maar drie decennia aan verkiezingsretoriek”, stelt Boris van der Ham. Volgens de oud-politicus zal Bolsonaro zijn toon matigen nu hij is verkozen tot president. “Bolsonaro-hater beheers je. Brazilië is een land van checks and balances, daar moeten wel heel gekke dingen gebeuren wil er opeens een militaire dictatuur ingevoerd worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jij zit in de laatste fase van Kiezer? Je verpopt je vast tot een schitterende Niet-kiezer. Nu tijd om te verpoppen!

gravatar

Wat ook een goed pluspunt is van Jair Bolsonaro is dat hij het linkse gespuis gaat aanpakken. Al die corruptieschandalen en witwaspraktijken van hen beheersen al drie jaar lang de voorpagina’s in Brazilië.

Ruimen die hap! 👍👍

Corrie.

Reageer
gravatar

Ho ho, niet zo snel oordelen. Het is heel goed mogelijk dat politieke tegenstanders niet zomaar geruimd worden, maar in plaats daarvan zonder proces decennialang in het gevang gegooid worden. Niet zomaar van het ergste uitgaan.

gravatar

@ Corrie:
Ja, als het op corruptie en witwaspraktijken aankomt wil je natuurlijk liever dat die door rechts gespuis bedreven worden…