Shutterstock / Africa Studio

Muzikanten geven eindelijk toe dat zwarte pianotoetsen niets doen

En de pedalen zijn er alleen zodat piano's met wielen kunnen remmen

Het was eigenlijk al een open geheim, maar dit weekend heeft de Vereniging van Musici eindelijk toegegeven dat er geen geluid komt uit zwarte pianotoetsen en dat er alleen maar zwarte toetsen op piano’s zitten voor de versiering. “En omdat het op die manier makkelijker is om al die witte toetsen uit elkaar te houden.”

De organisatie heeft bovendien toegegeven dat pedalen op piano’s ook niets met geluid te maken hebben. “Die zitten daar zodat piano’s met wielen kunnen versnellen en remmen, en op piano’s zonder wielen gewoon voor de mooi”, leggen de muzikanten uit.

De Vereniging wil zich niet uitspreken over de vraag waarom het nodig is dat pianisten nog steeds hun vingers op en neer bewegen op de toetsen nu de techniek al lang ver genoeg moet zijn om piano’s zonder menselijke tussenkomst muziek te kunnen laten maken. “Er zijn al zo weinig pianisten die kunnen leven van hun werk. Die hebben steun nodig, geen verdachtmakingen”, zegt de organisatie.

De muzikanten geven wel toe dat de vleugel eigenlijk precies hetzelfde is als de gewone piano. “Maar met een vleugel is het net iets makkelijker om er een mevrouw in een rode fluwele jurk op te laten liggen.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Dit artikel verscheen eerder op El Mundo Today.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat ze nutteloos zijn, wisten we eigenlijk allemaal wel – je zegt het alleen niet hardop…
Wellicht is het politiek correcter om ze ‘roetveegtoetsen’ te noemen, of ‘toetsen met een niet-witte achtergrond’.
Je hoort ook steeds vaker mompelen dat ze terug moeten naar waar ze vandaan komen, je hebt er alleen maar last van. Vol is vol.

Reageer
gravatar

Klopt. Alles wordt getransponeerd naar een C-groot setting en al die zangertjes en zangeresjes worden met hun hele lichaamsgewicht door de Auto-tune geknipt en geschoren. De Top 40 staat er al jaren vol mee. Het is net een worst van de Hema: die zijn ook allemaal hetzelfde.

Reageer
gravatar

Die zwarte toetsen zijn ooit aangebracht om het liedje “Ebony and Ivory” mogelijk te maken. Inmiddels is dat al lang een hit geweest en is de boodschap bij het volk aangekomen, dus ze kunnen zo langzamerhand wel een keer afgeschaft worden.

Reageer