Shutterstock / Studio Speld

De val van het toerisme: uitzinnige Amsterdammers trekken gehaat symbool omver

Het zijn beelden die we niet snel zullen vergeten: een uitzinnige menigte trekt de letters I Amsterdam op het Museumplein omver. Rolkoffers, huurfietsen en rondvaartboten worden op een hoop gegooid en in brand gestoken. Het VVV neemt ontslag en vlucht nog dezelfde dag met Ryanair naar Ibiza.

Voor het eerst in decennia is Amsterdam weer van de Amsterdammers. “Al sinds mijn geboorte is de toerist de baas in Amsterdam”, vertelt een uitzinnig dansende vrouw. “Mijn kinderen zullen opgroeien in een stad zonder toerisme. Wij konden alleen dromen van een binnenstad waarin we kunnen werken en wonen, maar voor hen wordt het de normaalste zaak van de wereld.”

Dat het toeristische systeem op zijn laatste benen liep was al langer duidelijk, maar dat het zo plotseling zou gebeuren hadden weinigen gedacht. Professor Francis Fukuyama noemt de val van het toerisme in Amsterdam historisch. “Frits Boms Toeristisch Manifest voorspelde eind jaren tachtig dat het pre-toeristisch systeem op zichzelf zou stuklopen en dat de toekomst aan de vakantiemens zou zijn maar het tegengestelde is uitgekomen: de toekomst is aan de bewoner. Andere toeristensteden zullen nu snel volgen en het toeristische juk van zich afwerpen. In Parijs is een levend standbeeld van Spiderman omver getrokken en de Berlijners zijn begonnen gaten te slaan in toeristenwinkeltjes waarin zogenaamd stukken van de Berlijnse Muur worden verkocht.”

GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink noemt de val van het toerisme de beste dag van zijn leven: “En wat misschien nog wel het mooiste is: er is geen druppel bloed gevloeid. Er is alleen hier en daar een pot Nutella stukgevallen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mooi: Amsterdam voor de Amsterdammer!
Een muur eromheen en vol laten lopen met water.
Het is overigens DE VVV: de Vereniging voor VreemdelingenVerkeer. Vereniging is een vr woord.
Maar dat zal voor de meeste Amsterdammers wel weer te moeilijk zijn.

Reageer
gravatar

Het beste is alle amsterdammers onder te brengen in Alminder, een nieuw te bouwen tweelingstad van Almere en Amsterdam alleen nog te laten bewonen door acteurs (m/v) en toeristen.

Reageer
gravatar

Zeer interessant fenomeen daar in Amsterdam. Ik ga gelijk n busticket en overnachting boeken om ter plaatse de afschaffing van het toerisme te gaan bijwonen.

Reageer
gravatar

Beste aanbod …! Het is veruit de beste baan. Ik heb 34827 euro van de eerste betaling van 4 tot 5 uur werk per dag. Ik kan niet geloven hoe gemakkelijk het was toen ik het probeerde. Het potentieel hiervan is oneindig. Alles was waar en veranderde mijn leven volledig…

Kijk hier >>>>>>>>>>>>>>>> w­w­w.M­a­x­P­a­y­9.C­o­m

Reageer