Bron YT - Historiek.net

Schrijver van bestseller beschuldigd van racisme

Vermeend antisemitische passages in ‘Mijn Strijd’ leiden tot discussie

Ophef in de boekenwereld. Een van de best verkopende boeken van dit moment is onder vuur komen te liggen wegens vermeend racistische uitspraken. Adolf Hitler, schrijver van de autobiografie ‘Mijn Strijd’, wordt antisemitisme en racisme toegedicht.

Een criticus van de Volkskrant schrijft: “Hitler heeft het nota bene over de superioriteit van het Duitse ras en dat joden die raszuiverheid vertroebelen. Zo beweert hij dat Joden ervoor hebben gezorgd dat er zwarte soldaten naar het Rijnland werden gestuurd die daar vervolgens Duitse meisjes verleidden en zo de samenhang van het Duitse volk ondermijnden! Hebben we het anno 2018 nog steeds over raszuiverheid?!”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Maar er zijn ook medestanders, of in ieder geval mensen die vinden dat ook Hitler een ‘eerlijke kans moet krijgen zijn verhaal te doen.’ Arend Markant: “Natuurlijk staan er wel een paar twijfelachtige uitspraken in, maar je kan niet iemand zomaar als ‘racist’ brandmerken. Dan druk je het debat meteen dood. Dit zijn heel interessante ideeën, waar we gewoon kennis van moeten nemen. Moet je zo iemand meteen racist noemen?”

Markant beschuldigt critici van het boek van bangmakerij. “Alsof een 700 pagina’s tellend bombastisch epistel waarvan letterlijk elke bladzijde druipt van het antisemitisme vanzelf leidt tot volkerenmoord en wereldoorlog. Hij drukt een bepaalde zorg die veel mensen tegenwoordig hebben scherp uit. Als dat dan ‘racisme’ of ‘antisemitisme’ genoemd moet worden, nou, noem mij dan ook maar zo!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als die Hitler een goede schrijver was geweest, had hij wel veel meer boeken gepubliceerd en was hij niet gevlucht in de politiek. Hij verdient al die aandacht niet.

Reageer
gravatar

Hoi Hasna,

Dat had ik gezien, ik vond het leuk om te lezen en eigenlijk zou ik wel meer van jouw hand willen lezen.

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat je je hele identiteit en bestaan zo in verband brengt met die term.

gravatar

Eerlijk gezegd praten we over hetzelfde. Namelijk een open en vrije samenleving/cultuur waar het niet uit hoort te maken wat je achtergrond/herkomst/geslacht/levensbeschouwing/sexuele oriëntatie en uiterlijke kenmerken zijn. Alleen plak jij er de verkeerde term op.

Om je vraag te beantwoorden: subjectief gesproken, dhr. Wilders heeft al verklaard dat hij van jou persoonlijk af wil en dat óók nog gaat regelen en ik wil je gewoon niet kwijt! Objectief gesproken, er scheelt zo ongeveer alles aan dat multiculturalisme.

gravatar

Wel fijn om te horen dat je me niet kwijt wil maar je doet hetzelfde als Wilders, je wijst mij en mijn cultuur af en sluit mij op die manier buiten. Jij bent helemaal niet inclusief en wat er nou mis is met multiculturalisme mag je me wel eens uitleggen.

gravatar

Cultuur is het totaal van het doen en laten van de mensen en de Nederlandse cultuur wordt gevormd door het totaal van het doen en laten van de Nederlandse staatsburgers. Jij bent dus geen vreemde buitenlandse cultuur, jij sluit je zelf uit door je af fremdkörper daar te stellen.

Elke cultuur/samenleving is in oneindig veel (sub)culturen onder te verdelen, of je dit nou vanuit Amstelveens, Nederlands, Europees of mondiaal niveau bekijkt. Multiculturele samenleving is dan ook een pleonasme net als nat water of intelligent design. Het klinkt heel idioot.

Wanneer we spreken over de multiculturele samenleving bedoelen we niet de postzegelverzamelaarscultuur in zuidelijk Friesland of de transgendercultuur van Zeeuws-Vlaanderen. De term wordt dus ook nog eens als eufemisme, newspeak zo je wil, gebruikt om te verhullen wat er echt bedoeld wordt. Een soort dogwhistle.

Jij zit dan in de cultuur van Isis en ik word in de wilders cultuur gedwongen. Dit terwijl wij niets met die lieden te maken hebben en veel meer met elkaar gemeen hebben.

Wanneer je dit groepsdenken als primaat neemt om de samenleving te beschouwen, dan verkeer je blijkbaar in een continue staat van etnisch profileren. Waarom zou het voor iedereen die je in je leven tegenkomt zo belangrijk moeten zijn wat je zelfbedachte cultuur is? Dat je medeburger bent is niet genoeg of zo? Over de zweetvoeten van voorbijgangers hoef ik ook écht niets te weten hoor.

gravatar

@Fatima, je moet niet naar die Frank luisteren. Hij probeert iedereen te gaslighten en op die manier naar Canossa te krijgen. Ik snap nog steeds niet wat ik daar gister deed, hoe die dat nou voor elkaar krijgt?

gravatar

Ha die Stef!

Ik heb nog wat voor m’n lijstje:
-Magnitski wetgeving, sterk uitgebreid
-grondwettelijke verankering van de stadhouderlijke functie van de Raad van State

groetjes,
Frank

gravatar

Niet zo moeilijk doen Latifa. Ik moet zeggen dat je goed Nederlands spreekt voor een vrouw. Zeg, als die Wilders jou nou straks terug naar je tante in Marokko heeft laten ophoepelen, wil je dan misschien bij de ambassade komen werken? Iemand moet het huishouden doen.