Shutterstock/ Door HTeam

Het zit weer eens anders dan je dacht

Dat blijkt uit boeken en onderzoeken die wij wél hebben gelezen en jij niet

Het zit weer eens nét anders dan je dacht. Dat blijkt uit boeken en onderzoeken die wij wél hebben gelezen en jij niet. In dit verhaal van de dag leggen we je uit waarom en hoe het anders zit dan jij tot nu toe al die tijd klakkeloos hebt aangenomen.

Even voorstellen: een obscuur feitje dat voortkomt uit zo goed als vergeten onderzoek. Het feitje is prikkelend, en het onderstreept het volgende verhaal dat we vertellen. Klinkt als een goed verhaal. Begin je ook al te voelen waar dit heen gaat? Nee. Laten we dan een sprong maken.

Flash forward naar een tijd en plaats in het verleden. Een situatie die, als we een aantal specifieke aspecten benadrukken, opvallend veel gelijkenissen toont met het heden. 1896? Zegt dat jaar je iets? De meeste mensen niet. Toch is nou juist dat jaar allesbepalend.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Stel: je wordt geconfronteerd met een hypothetische situatie die lekker tot de verbeelding spreekt. Niets aan de hand, denk je? Moet je deze gevolgen horen. Die had je toch maar even niet voorzien.

Koppen in nieuwsmedia liegen er niet om. Laten we er een aantal noemen. Wie even zelf nadenkt, weet dat ze nogal misleidend zijn. Gevaarlijk! Niet voor ons. Voor mensen zoals jij, die ze, voordat wij ze hier poneerden, gewoon aannam als de waarheid.

Eigenlijk is het dus heel eenvoudig. Als we allemaal zouden weten hoe het zit, dan zou alles er anders uit zien. Onrealistisch? Ja, natuurlijk. Maar een (voor ons, natuurlijk) heel grote naam heeft het ook al gezegd.

Nog een keer een zin waarmee we dit artikel begonnen. Om mee af te sluiten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een poging tot “deconstructie” van tekst format’s neem ik aan? Wel lekker postmodern hoor, maar misschien dat je aan de hand van dat format stiekem wel interessantere stukjes zou kunnen schrijven dan bovenstaande?

Reageer
gravatar

Juffrouw,
u hebt klaarblijkelijk geen benul van de compexiteiten van materie, tijd en ruimte.

Blijft u alstublieft bij uw leest.

gravatar

Ik weet dat ik niet weet.

Socrates

Al lees ik ook net dat het zou moeten zijn:
Ik weet dat ik NIETS weet.

Nou weet ik het ook niet meer. Zelfs aan Socrates heb ik geen houvast in deze tijd van snel veranderende ‘feiten’.

Reageer
gravatar

Het is nu officieel: Speld’s onderdanen geloven heilig in hun eigen onzin, zo blijkt. Da’s een fikse tegenvaller, want nu kan satire en humor hier totaal niet meer serieus genomen worden.

Nou ja, een kopje slappe thee met een kaakje voor de heren maar. En vergeet niet om op tijd naar bed te gaan, anders blijft het chronisch.

Reageer