Shutterstock.com/stokkete

Kornee kijkt series in willekeurige volgorde: ‘Het algoritme krijgt mij niet in z’n macht’

Kornee Bastiaans (32) uit Veldhoven vindt het doodeng dat algoritmen ons leven onzichtbaar steeds meer beïnvloeden. Daarom kijkt hij afleveringen van series op Netflix tegenwoordig in willekeurige volgorde.

Kornee: “Ik weet nog heel goed dat ik aflevering 4, seizoen 2 van The Bridge aan het kijken was. En wat Netflix me daarna aanraadde? Juist. Aflevering 5 van seizoen 2. Op dat moment besefte ik: ze weten alles van me.”

Hij besloot het voortaan anders aan te pakken. Nu kijkt hij de serie die geselecteerd is wanneer zijn hond blaft. Vervolgens laat hij zijn cavia het seizoen en de aflevering kiezen door hem z’n weg te laten vinden in een doolhof.

“Het algoritme krijgt mij niet in z’n macht.” Toch merkt hij daar ook de keerzijden van. “Soms moet ik uren Gossip Girl kijken of zie ik dezelfde aflevering drie, vier keer. Na een avond waarop ik aflevering 8, 3 en 6 van Orange is the New Black seizoen 2, 5 en 1 keek raadde het algoritme me alleen nog films met een sterke vrouwelijke hoofdrol aan! En ik haat vrouwen! Ha!”

Volgens televisiecolumnist Angela de Jong is Kornee een typisch product van deze tijd. “Vroeger was de programmering horizontaal en verticaal en keken mensen lineair televisie. Maar door de opkomst van het internet, algoritmen en de blockchain zie je consumenten nu ook op heel andere manieren kijken; diagonaal, soixante neuf of 4-4-2 met een ruit op het middenveld, bijvoorbeeld.”

Veel meer dan vroeger valt het Kornee nu op hoe ongeloofwaardig sommige series zijn. “Die gast die dat meth lab runt in Breaking Bad vind ik helemaal geen drugscrimineel, meer een type scheikundeleraar ofzo. En die president uit Designated Survivor die lijkt maar wat te doen, maar come on, als je jaren naar zo’n baan toewerkt heb je dat heus wel beter voorbereid. Zonde.”

“Ik hoop wel dat Carrie Mathison King of the North wordt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tsja, Johannes met zijn Visser schilde eerst een appeltje van binnenuit, om vervolgens zijn ervaringen aan een tekstverwerker toe te vertrouwen, in de hoop om van deze hobby zijn beroep te maken.

Ruim 50 jaar geleden was het e.e.a. al een trend geworden door lp´s (langspeelplaten) achterstevoren af te spelen om op die manier te begrijpen waar al dat gezever nu eigenlijk over ging. In het bovenstaande stukje moet het antwoord zijn: komkommer.

Reageer
gravatar

ik doe dit ook, maar dan om een excuus te hebben als mijn vrouw binnenkomt en ziet dat ik kijk naar ‘Grannies like them young and wild”

Reageer