Maartje voor het zesde jaar op rij verrast dat ze haar buurvrouw tegenkomt op de camping in Frankrijk

‘Een gekke speling van het lot’

“Jij ook weer in Zuid-Frankrijk joh? Wat een toeval!”, roept Maartje verrast als ze op haar vakantie de buurvrouw Janet tegenkomt. Net als vorig jaar en de vijf jaren daarvoor blijken de buren uit Zaandam op dezelfde Franse camping te staan. Een gekke speling van het lot, maar dat maakt de verrassing er alleen maar leuker op.

De kinderen van Maartje en buurvrouw Janet zijn al samen naar het zwembad en gaan vanavond naar de kinderdisco die ieder jaar op zaterdagavond wordt georganiseerd. “Wat een kleine wereld he?”, zegt de buurvrouw tegen Maartje. Die is het er roerend mee eens. “Vanavond en de rest van de week met elkaar barbecueën? Wij hebben al saus en vlees ingeslagen in Nederland.”

Dan stapt de buurvrouw van oneven uit haar stacaravan. “Nou, wat ontzettend leuk dat jij hier ook bent!”, zegt Maartje. “Wat een blije verrassing, nu kunnen we de komende drie weken elkaar iedere dag zien. Hoe fijn is dat?.”

Voor iedereen die zich graag even in een andere omgeving waant: kies Film1. Met de app van Film1 kijk je altijd de nieuwste films, zelfs op de camping binnen de EU. En dat voor maar €7,99 per maand.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat betreft goed en kwaad. Ja, je ziet dit als ouderwets. Moraal is uit de tijd. Oudgereformeerd. De Tweede Wereldoorlog heeft twee richtingen doen ontstaan. De ene zocht naar een spirituele legitimering van het bestaan weg van de oorlog. Dit was de vooruitgang. Zo ontstonden de jaren zestig en naweeën. De andere zag dat onderscheid tussen goed en kwaad als religie en als oorzaak van alle oorlogen en is volledig ‘objectief’ = neutraal waardoor het fascisme dat men zo documenteerde verder geëmancipeerd werd. Ik hoor bij de eerste groep, ik zie de objectiviteit al in de oorlog en uitroeiing zelf, niemand had er zo’n slecht gevoel bij, dat kwam misschien achteraf. Ik vind zelfs dat door de wetenschappelijke benadering van de feiten, en de voortgezette technische inslag van de naoorlogse wereld we nog verder achteruit zijn gegaan. Winnen en verliezen werden de afgeleide waarden van goed en kwaad hoe sympathiek bedoeld ook. De NSB cultuur hield het midden tussen winnen en verliezen, tussen vriend en vijand. Ziehier het verraad als standaard van ons sociale bestel.
Mechanisering.