Door Clive Chilvers/Shutterstock

Landen die wél gewoon 4% van hun bbp aan Defensie besteden

Deze voorbeeldlanden laten zien dat het kan!

4% van je bbp besteden aan defensie, is dat haalbaar? Veel leiders van Europese landen zeggen van niet, maar elders op de wereld laten ze zien dat het wel degelijk kan. Defensiedeskundige Katja van Noort legt uit wat we kunnen leren van het Midden-Oosten en Afrika.

“Kijk bijvoorbeeld eens naar Congo”, zegt Van Noort. “Die besteden gewoon 6,7% van hun inkomen aan defensie. Daar wordt niet geïnvesteerd in bijzaken als sport, kunst en onderwijs, maar in tanks en geweren. Dan laat je als regering zien wat je belangrijk vindt en dat zie je terug in de maatschappij. In Congo heeft elk zichzelf respecterend gehucht een privéleger. Dat zorgt voor veiligheid.”

Ook een goede sociale status maakt het voor kinderen aantrekkelijk om later zelf ook in het leger te gaan. Zo ontstaat concurrentie, en blijven de meest geschikte kandidaten over. “Dit doen ze in Eritrea bijvoorbeeld heel goed”, vervolgt Van Noort. “Als jij ziet: hé, mijn vader zit in het leger en hij heeft een huis, en zijn broer is advocaat en zit in de gevangenis, dan motiveert dat kinderen om later voor een militaire carrière te kiezen. In Eritrea zie je bijvoorbeeld dat kinderen soms al op 7-jarige leeftijd de keus maken om in het leger te gaan.”

Maar er is één land dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt: Oman. Met een uitgave van 12,1% van het bbp laat Sultan Qaboes bin Said al Said zien waar zijn prioriteiten liggen. Naast premier en minister van Buitenlandse Zaken is hij ook nog eens minister van Defensie en opperbevelhebber van de strijdkrachten. Van Noort: “In Oman wordt defensie echt geïntegreerd in al het beleid. Daar voel je je als burger toch prettig bij?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het aandeel dat besteed wordt aan defensie is zo veel mogelijk afgestemd op het percentage buitenlanders.

gravatar

We hebben geen echte mannen meer in Nederland doordat er geen goed leger is.
Het zijn mietjes. En ze zien ook geen gevaar, hierdoor gaan ze anderen op straat een gevaar opleveren.
Daarom is voetbal een nationale cult geworden.

Reageer
gravatar

Er wordt hard gewerkt aan een gender neutraal leger, waarin evenveel vrouwen zitten als mannen.
Zo zal er uiteindelijk vrede op aarde komen.
Integratie. Hierin lopen wij altijd voorop.

gravatar

Nemen we een voorbeeld aan het voetbal, waarin geen racisme bestaat, voor een multicultureel leger. Dan is de heilstaat compleet.

gravatar

Destijds begon de inleiding tot een militaire carrière met Cowboytje en Indiaantje spelen, en om het jaar een bezoekje aan de vlootdagen in Den Helder waar destijds nog met scherp op doelen in het water werd geschoten.

Nu is Cowboytje en Indiaantje spelen gekwalificeerd als racistisch én daarmee in de ban gedaan en mag men in Den Helder met een heus reddingsvest van de Marine in het water springen.