NOS

Geluk? Zweden traint al jaren op van richting veranderde schoten

'Ik snap niet dat niet meer landen hierop trainen'

Zweden schakelde gisteren Zwitserland uit door een van richting veranderd schot. Veel mensen doen dit af als mazzel. Ten onrechte, vinden de Zweden, ze trainen namelijk al jaren intensief op van richting veranderde schoten.

“Het van richting veranderde schot is iets waar we van oudsher veel op trainen”, zegt bondscoach Janne Andersson. “Iedere training weer. Dan zetten we een nepmuur neer die de spelers dan moeten gebruiken om de bal het doel in te krijgen. Veel jongens leggen na de training zelfs nog wat ballen op de rand van de 16 om via de tegenstander het doel in te werken. Mensen denken dat we alleen maar dom ballen naar voren pompen en dan maar hopen dat ie een keer goed valt, maar we zijn dus ook gewoon heel goed in van richting veranderde schoten.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Al die training sorteert effect, constateert de oefenmeester: “Dat zie je op dit WK, maar ook al in de kwalificatie. Sterker nog: de beslissende treffer in de playoffs tegen Italië viel uit een van richting veranderd schot, anders hadden we niet eens op dit WK gestaan. Ik snap niet dat niet meer landen hierop trainen.”

Zweden heeft echter nog meer wapens, betoogt Andersson: “Nu lijkt het alsof we alleen maar kunnen scoren uit van richting veranderde schoten, maar dat is niet waar. Andreas (Granqvist, red.) legt bijvoorbeeld na iedere training nog even wat ballen op de penaltystip. Dus die is nu hartstikke goed in penalty’s nemen. En vergeet niet dat we ook regelmatig scoren uit blunders van keepers en eigen goals. Maar daar hoor je weer niemand over. Wij willen gewoon voetbalhaters overal ter wereld trots maken, en daar werken wij kei- en keihard voor.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *