Der Postillon / Shutterstock

Armoede onder ouderen: steeds meer bejaarden worden door eendjes gevoerd

'Mooi om te zien dat watervogels bijspringen'

Wie wel eens in een park komt is het vast wel eens opgevallen: eendjes die brood voeren aan de ouderen. Schrijnende beelden die dankzij de hoge armoede onder ouderen steeds vaker te zien zijn.

“De eendjes hier in het park komen altijd meteen aangezwommen als er oude mensen op een bankje aan de oever gaan zitten”, vertelt een vaste bezoekster van het Zuiderpark in Haarlem. “Maar voor henzelf is er helemaal niets te halen.” Ze wijst op een watervogel die uit het water klimt en zijn oude korstje brood met een 79-jarige man deelt. “Weer iemand wiens pensioen al jarenlang niet meer geïndexeerd is.”

Bioloog Fiona te Haag doet al jaren onderzoek naar armoede onder ouderen. “Vogels die brood voeren aan ouderen zijn vaak een eerste teken van een nieuwe ronde pensioenkortingen. Vooral onder Rutte II is het snel gegaan”, legt ze uit. “Het zijn trouwens niet alleen eenden. Soms zijn het duiven die restjes döner delen, of meeuwen die gestolen friet in de mond stoppen van een oude vrouw met alleen een AOW’tje.”

Voor de vogels is het soms lastig om te zien welke ouderen het brood echt nodig hebben. Te Haag: “Het komt regelmatig voor dat iemand met een afbetaald huis en een dik vermogen jongeren aan de kant duwt als de eenden aan het uitdelen zijn. ‘Blijf van mijn brood af’, roepen ze dan heel hard. Dan weet zo’n eend ook niet meer of hij nu goed bezig is of niet.”

Dit artikel verscheen eerder op Der Postillon


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Je kan ze beter de eendjes voeren. Lekker op de bbq of in de oven. Lekker sausje er bij. Veel beter dan die koude patat of dat droge brood. Is maar een tip hoor. Doe er mee wat je wil.

Reageer
gravatar

De staat hield daar iedereen tot eind -89 zó’n beetje op gelijk armoedeniveau. Maar echt communisme heeft nooit bestaan in voormalig Oost- Duitsland. Wel een onderdrukkende vorm van staatskapitalisme die alleen partijbonzen voordeel bracht.

gravatar

Outsider. Ik heb mensen gesproken uit voormalig Oost-Duitsland die niets van dat alles afwisten. Ze kwamen in Frankfurt terecht, en ze dachten dat iedereen daar machinaal vervaardigd was. Maar misschien wordt uw smaak bepaald door het dunne vlies van de bovenlaag.