Olvios Lakon / Flickr

Krankzinnig: Balkanrepubliek droeg al 27 jaar dezelfde naam

‘Macedonië eindelijk bevrijd van jarenlange stempel’

De voormalige Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië heeft zijn naam veranderd. Het voormalige Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen, dat later bekend werd als Koninkrijk Joegoslavië en vervolgens als de Federale Democratische Republiek Joegoslavië, waarna het door het leven ging als de Federale Volksrepubliek Joegoslavië en daarna als de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië en vervolgens omgedoopt werd tot de Federale Republiek Joegoslavië, waarna het bekend kwam te staan als de Republiek Joegoslavië, droeg door een administratieve fout al ruim 27 jaar dezelfde naam. Namelijk de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, ook wel Republiek Macedonië oftewel Macedonië, Maccy voor vrienden. Aan die situatie is nu tot grote opluchting van zowel inwoners als buurlanden een einde gekomen.

De Macedonische premier Zoran Zaev verzucht dat hij zich steeds ongemakkelijker bij de almaar voortdurende stand van zaken begon te voelen. “Dit etterde al jaren. Er zijn nu zelfs volwássenen die zich niet eens meer kunnen herinneren dat wij ooit een andere naam droegen. Wat vertellen zij hun kinderen? Dat ook zíj in Macedonië zijn geboren? Net als hun ouders? Een aanfluiting voor onze historie.”

De voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, ook wel Republiek Macedonië oftewel Macedonië, gaat voortaan verder als Republiek van Noord-Macedonië. “Niet ideaal,” vindt Zaev, “want het is subtiel en lijkt vrij veel op de oude naam. Bovendien komt het voort uit slechts een compromis in plaats van een oorlog, maar het is al met al beter dan Macedonië.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik zeg altijd: loskomen van het verleden doe je door een compleet nieuwe naam te scheppen. Frans Timmermans Zoo bijvoorbeeld, of Republique Guy Verhofstadt. Of Selexyz. Als het maar niet op ‘Macedonië’, ‘Joegoslavië’ of ‘Griekenland’ lijkt.

Reageer
gravatar

Al jaren geleden heb ik ervoor gepleit om voor een prikkie de Ardennen op te kopen en daar nieuwe nederlandse steden te stichten. Is dat nou zo moeilijk ?