NOS

Italië en Groot-Brittannië beginnen anti-Europese Unie

‘Samen sta je sterker’

Italië en Groot-Brittannië hebben vandaag hun handtekening gezet onder een historisch akkoord. De twee landen gaan vanaf 2019 samenwerken in een politiek verbond: de anti-Europese Unie.

“Samen sta je sterker”, legt Lega-leider Matteo Salvini uit. Hij heeft als recente verkiezingswinnaar van Italië het akkoord getekend. “We moeten een blok vormen tegen de Europese Unie. Alleen zo kunnen we voorkomen dat het gevaarlijke EU-sentiment weer de kop opsteekt. We hebben allemaal gezien waar dat toe heeft geleid in de periode 1945-2018: vrede en een duurzame ontwikkeling van de economie. Dat nooit weer.”

“In eerste instantie gaan we vooral samenwerken op het gebied van kolen en staal”, vult Theresa May aan. “Maar onze ambities reiken verder. Op den duur willen we onze economieën en politiek met elkaar vervlechten, zodat we er op de lange termijn sterker uitkomen. Uiteindelijk streven we hetzelfde doel na: dat er nooit meer een Europese Unie komt.”

Voor het nieuwe verbond is het zaak de fundering van de samenwerking gezond en stevig weg te zetten. Salvini: “Onze voorgangers maakten afschuwelijke fouten die leidden tot een allesverwoestende supranationaal bestuursorgaan waarbij de macht te zeer geconcentreerd was. Wij stellen daarom voor twee hoofdkantoren weg te zetten: één in Milaan, en één in Leeds.”

May besluit: “Op den duur willen we alle Europese landen verenigen tegen de EU. Hongarije, Polen, Griekenland en Tsjechië hebben al lidmaatschap aangevraagd. Dit project gaat een groot succes worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee, Wladimir, want dan worden het VK en Italië deelrepublieken van Rusland, net als Tjetenïë, en dat moeten we niet willen. Bovendien speel je altijd vals.

gravatar

Ohja, voor de algemene welvaart zeg maar ‘the common wealth’ in goed Engels. Wie weet lukt het deze keer wel.. Puntje van aandacht is nog de interne verdeeldheid binnen het VK en het land dat volgens de Italianen eigenlijk helemaal niet bestaat.

Reageer
gravatar

En dat niet alleen! Ook de drankproducenten op het vasteland krijgen een doodsmak, als Jean-Claude wegvalt als afnemer. Maar de whiskey-fabrikanten in Schotland en Ierland en Beafeater gin-fabriek gaan gouden tijden doormaken. Dat dan weer wel.