Youtube / Het Klokhuis

Is de Dodenherdenking te commercieel geworden?

‘De rouwkransen liggen in januari al in de winkel’

Het is een populaire Nederlandse traditie: de Dodenherdenking op 4 mei. De laatste jaren staat de plechtigheid echter onder druk. Steeds meer mensen ergeren zich aan de commercialisering van de herdenking.

“De rouwkransen liggen tegenwoordig al in januari in de winkel”, klaagt Jasper van Mechelen uit Reeuwijk. “Te gek voor woorden. Dat was in mijn jeugd wel anders. Wij mochten pas om twee over acht ‘s avonds op 4 mei gaan voetballen met de kransen. En geen minuut eerder! Door de commercie gaan zulke rituelen verloren.”

Veel mensen klagen over de verplichtingen die de herdenking met zich meebrengt. “Ik heb geen zin om weer lootjes te trekken voor de herdenking”, zegt Miranda Stolk uit Den Helder. “Vroeger gaf je gewoon een rol ducttape om over je mond te plakken, nu moet het minstens een Rolex zijn om de twee minuten bij te houden.”

Banketbakker Ton Oomen uit Helmond begrijpt de zorgen wel. “Maar als ondernemer ontkom ik er niet aan om mee te doen. De grijze tompoucen vliegen hier de winkel uit rond 4 mei. Dan kan ik wel heel principieel zijn, maar dan schiet ik mezelf in de voet.”

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei, vindt het allemaal wel meevallen. “Iedereen herdenkt op zijn eigen manier. De een doet dat ingetogen door aan oorlogsslachtoffers te denken, de ander gaat lekker onbeperkt sushi eten. Dat maakt het juist zo’n mooie Nederlandse traditie, dat ieder mens er zelf zijn invulling aan geeft. Want iedere mens telt.”

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wordt dit jaar gesponsord door Red Bull. Het thema is ‘Vrijheid geeft je vleugels’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

op 4 mei herdenk ik alle stroopwafels die ik kwijt was en zo hard geworden waren dat ik ze moest weggooien. En ook de stroopwafels die andere mensen verloren hebben gegaan. Ben geen einzelganger.

Reageer
gravatar

Géén Einzelgänger, Stroop? Wat dan wel? Een Doppelgänger? Want ja, voor leken lijken al die Stroopwafels op elkaar, neem ze dat maar eens kwalijk.Lijkt op het Nederlandse electoraat, alles komt uit dezelfde mal

gravatar

NATIONALE Dodenherdenking?

Het wordt tijd dat we dat enge nationalistische gedachtengoed loslaten.
Volgend jaar vieren we zet z’n allen de Voorjaarsavond-Twee-Minuten-Stilte om iedereen en alls, ook de omgemaaide grassprieten waar ook ter wereld te eren!

Reageer
gravatar

Van mèn schaunvadâh heppik geleâhd dat ut beitâh is ze in de zei te flikkere. Dan zèn ze offisieil nie daud, maah vedweine. Hoef je ze auk nie te herdenke. En hoeve Max en ik nie zau lang te oefene om een seirieuze bek te trekke. Dat is namelijk heil moejelèk. Vooral wanneâh ik zaun vette bobbel in mèn broek hep. Want as ik Max dr kontje zie gaat ie omhaug. Dan kunne we beitâh gaan rampetampe in plaats van deize caumedie op te voere.

Reageer
gravatar

Laat bureau Halt! het geteisem die dit enorme leed heeft veroorzaakt de jaarlijkse gemaakte teringzooi opruimen door ze ieder jaar een taakstraf op te leggen.

Reageer
gravatar

Hoeveel krijgt die dikke acteur eigenlijk betaald om treurig te kijken die krans neer te leggen?

€ 345 miljoen per jaar, maar dat heeft u niet van mij hoor!

Hoera-hoera-hoera.

Reageer
gravatar

Je zou een dodenverdenking kunnen organiseren omtrent doden die een verdacht leven hebben geleid in een oorlog. Misschien kan het Prins Bernhardfonds daar financieel wel iets mee.

Reageer
gravatar

Hoeveel mensen stierven er eigenlijk per jaar wereldwijd tijdens de oorlogsjaren? En hoeveel tegenwoordig? #concentratiewereld

gravatar

Mr. Wiemersma,
Inderdaad is het middel nu bijna erger dan de kwaal. Dat wil nog niet zeggen dat we dodenherdenking af moeten schaffen, dat is ook de verkeerde maatregel tegen de verkeerde maatregel.

gravatar

Commercialisme=dodenherdenking? Zit een kern van rituele waarheid in: maar wat moeten we anders met dat fallische symbool op De Dam op de 364 andere dagen van het jaar? Hippies zijn er niet meer, die hoeven dus ook niet te worden geruimd door onze zeemacht. Fotograferende Chinezen kunnen met tramladingen naar het Olympisch Stadion worden vervoerd; daar staat ook iets van fallische symboliek. Kan Hotel Krasnapolsky geen bod uitbrengen en Rob Verlinden daar een leuke stadstuin laten aanleggen? Of een smakeloze reclame van DUREX met lichteffecten ‘s nachts.