Hoeveel jaar kun je op het WiFi-netwerk van je buren zonder dat het onbeleefd wordt?

‘Sommige mensen beginnen na twee jaar al te zeuren’

Een bekende kwestie: na hoeveel jaar wordt het onbeleefd om nog gebruik te maken van het WiFi-netwerk van je buren? Veel mensen vinden het geen probleem om dingen met hun buren te delen, zoals een grasmaaier of een zoutvaatje. Maar het volledig teren op iemands WiFi-verbinding kan zo nu en dan voor gevoelige situaties zorgen.

Gedragscoach Sandra Vermeeken is gespecialiseerd in cybersociale normen. Ze vindt het belangrijk dat je vooral open en eerlijk bent over je intenties: “Ga even langs bij je buren en vraag gewoon ‘Mag ik heel eventjes je WiFi-wachtwoord lenen om voor de rest van mijn leven te blijven gebruiken?’”

Vermeeken: “Het is vooral belangrijk dat er bij je buren geen irritatie ontstaat. Als je een film in HD-kwaliteit wil downloaden, kan het zijn dat zij daardoor een langzamere verbinding krijgen. Communicatie is daarbij belangrijk. Laat je buren bijvoorbeeld ook op tijd weten dat je vanavond al je vrienden uitnodigt om te komen gamen. Dan weten zij dat ze die avond beter andere plannen kunnen maken.”

Wél behoefte aan een goed eigen netwerk? Haal het beste uit het internet met XS4ALL. Voor de 18e keer uitgeroepen tot beste Alles-in-1-provider door de Consumentenbond.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik las laatst op internet van de buren dat ze ook een wachtwoord op hun wifi kunnen instellen.

En dat ze het ook weer kunnen veranderen.

Een beetje als niet beginnen met roken om geen longkanker te krijgen.

Of niet je vrouw te bedriegen om geen ongewenste prins te krijgen.

Reageer