Moet Nederland inlichtingenhulp aan arme landen als de VS afbouwen? 

'Nederland kan zijn tijd beter besteden aan het hacken van eigen burgers'

Jarenlang heeft de AIVD ontwikkelingslanden als de Verenigde Staten voorzien van cruciale informatie, maar volgens veel Kamerleden moeten Nederlandse inlichtingendiensten hun mankracht voortaan inzetten om Nederlandse burgers in de gaten te houden.

Volgens Klaas Dijkhoff van de VVD worden veel inlichtingen nu niet effectief besteed door de ontvangers. “Door corrupte en incompetente ambtsdragers in de VS komen de inlichtingen niet terecht bij de spionnen voor wie ze zijn bedoeld. Het komt in handen van de pers of Russische ambassadeurs. Dan snap ik heel goed dat Nederlanders zeggen: ‘Ho eens even. Leuk dat je binnendringt bij Russische hackers, maar onze eigen bejaarden dan?’”

Dijkhoff krijgt bijval van fractievoorzitter Sybrand Buma van het CDA. Volgens Buma heeft de AIVD weliswaar goede hackers, maar geeft dat Nederland nog niet de verplichting om iedereen te helpen. “Nederland kan zijn tijd veel beter besteden aan het hacken van haar eigen burgers. Het is schandalig dat de AIVD buitenlandse instanties hackt, terwijl we onze eigen bevolking niet fatsoenlijk in de gaten kunnen houden.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver onderkent dat er problemen zijn met inlichtingenhulp, maar vindt het nog te vroeg om de hulp dan maar stop te zetten: “Ze hebben het al niet makkelijk in de VS. Als je de schrijnende verhalen hoort van een arme medewerker van het Witte Huis die een phishingmail krijgt, dan kan je daar niet je ogen voor sluiten. Dan moet je als beschaafd land gewoon hulp bieden.”

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja. En dan praten we nog niet eens over het opnieuw invoeren van waterboarding volgens de methode DJ Trump 3.1 (als overredingsmiddel voor repatriërende I.S.-gangers die hun kind weer in aanmerking willen laten komen voor Kinderbijslag). Als trouwste vazallen van de VS op het Europese vasteland zijn we verplicht iets terug te doen voor dit ontwikkelingsland en de ooit ontvangen Marshall-hulp: ALS we iets doen, moeten we het ook goed doen.,

gravatar

Waarde heer Buma,

Atheïsten bedreigen de wereldvrede, omdat ze helemaal NIET voor vrede bidden tot God en/of tot de Heilige Maagd.

Wilt u er daarom voor gaan zorgen dat de AIVD eindelijke meer werk maakt van het afluisteren van atheïsten en het hakken van atheïstische webstekken.

Amen!

Reageer