Jan Voerman / Wikimedia Commons

Nederland heeft spijt van koloniseren Indonesië: ‘Heeft te weinig voetbaltalent opgeleverd’

'Die hele VOC-mentaliteit was waardeloos'

Nederland heeft eindelijk spijt betuigd voor het koloniseren van Indonesië. Volgens Rutte heeft het met de kennis van nu gewoonweg te weinig voetbaltalent opgeleverd.

“Eeuwenlang hebben onze voorouders plantages gehouden waar de lokale bevolking onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk werd gezet. Opstanden werden met de harde hand neergeslagen, mensen zijn als beesten behandeld. En wat heeft het ons opgeleverd? Michael Mols en Giovanni van Bronckhorst,” aldus Rutte in een emotionele toespraak.

Volgens Rutte was er iets structureel mis met de manier waarop onze voorouders te werk gingen. “Die hele VOC-mentaliteit was waardeloos. Onze scheepslieden waren goede handelaren, maar verstand van voetbal hadden ze niet. Dat toen nooit iemand heeft gezegd: jongens, dit heeft geen zin. Die Indonesiërs kunnen er geen pepernoot van.”

Frankrijk heeft het destijds veel beter aangepakt, stelt Rutte. “Die zijn het gewoon lekker dicht bij huis gaan zoeken. Het interesseerde ze niet of er peper en kaneel te halen was, zolang de bewoners maar een akka konden. Daar plukken ze nu de vruchten van: Mbappé, Martial, Pogba, Benzema.” Rutte fluit uit bewondering: “Lekker hoor.”

De kolonisatie van Suriname was volgens Rutte wél succesvol. “De transatlantische slavenhandel die aan miljoenen Afrikanen het leven kostte heeft ons prachtvoetballers als Gullit, Seedorf, Bogarde, Kluivert en Rijkaard opgeleverd. Heel profijtelijk. Al droogt de opbrengst uit ons voormalig wingewest de laatste jaren wel wat op met halve talenten als Ryan Babel en Tonny Vilhena. Jammer.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Exact in deze context hoorde ik het voor het eerst wat ik op hetzelfde moment net al opschreef.

De geleerde Emanuel Swedenborg schijnt in zijn visioenen die hij kreeg na 1743 en die diepe indruk op hem maakten alle Nederlanders gezien te hebben als specifiek vervloekt tot een eeuwige hel, en hij zag in dezelfde context dat Nederland in de zee verdween.

Reageer
gravatar

Ja Maitreya, in dit politieke hiaat moet je je klanten vinden, behalve dat wanneer je ze leert lezen, schrijven en spreken ze allemaal hun haat tegen u zullen uitroepen dan wel achter uw rug verder fluisteren. De tijd is een bijzonder mozaïek op het hier en nu geprojecteerd waarin naar uw evenbeeld, heen en weer, de grootste verraders zijn gekweekt als norm van oprechtheid.

gravatar

Java, Sumatra en Bali brachten inderdaad niet zo veel voort. De laatste noodgreep was natuurlijk het naar ons land brengen van een groepje streng geselekteerde molukkers waaruit naast van Bronkhorst ook namen als Tahamata en Silooy voortkwamen. Heel Zeeland rilde wanneer Jong Ambon kwam spelen. Gelukkig hebben ze nu hun eigen ordedienst Satudarah.

Reageer
gravatar

‘Racisme? Dat is allemaal het geleuter van een klein select groepje in de Randstad en wat grachtengordelvolk. En die Inner Zeurkul schuift ook nog eens alsmaar in Talleksjoows aan!’