The Kremlin / Wikimedia

Wie gaat Aleksander Donskoj nog van het Russische presidentschap afhouden?

Vladimir Poetin

Hij is jong, intelligent, openlijk homoseksueel en hij wil Rusland ingrijpend moderniseren: wie gaat Aleksander Donskoj nog van het Russische presidentschap afhouden? Vladimir Poetin.

Aleksander Viktorovitsj Donskoj maakte ooit furore als burgemeester van de havenstad Archangelsk, vlakbij de poolcirkel, maar tegenwoordig vertolkt hij dé stem van het gematigde Rusland dat de relatie met het Westen wil verbeteren. Met zijn 47 jaar is hij een stuk jonger dan Poetin en volstrekt kansloos. Donskoj heeft de wind in de zij. Onlangs verkoos Time Magazine iemand anders als Person of the Year en volgens de bookmakers gaat hij de verkiezingen met overmacht verliezen. Donskoj blijft rustig onder alle anonimiteit.

Met zijn boodschap van hoop bereikt Donskoj veel voorbijgangers. Hij spreekt vooral mensen op straat aan. Twee maanden geleden kwam hij in een videoboodschap uit de kast als homoseksueel. Krijgt Rusland straks een openlijk homoseksuele president? Niet als het aan Vladimir Poetin ligt. Het ligt aan Vladimir Poetin.

In 2008 probeerde hij zich ook al eens kandidaat te stellen, maar de overheid stak daar een stokje voor door een corruptieproces tegen hem aan te spannen. Vijf jaar later sloot de politie een tentoonstelling met kritische kunst die Donskoj in een galerie in Sint-Petersburg had georganiseerd. Een anekdote die tekenend is voor de man die lage ogen gooit om het hoogste ambt van de Russische Federatie te bekleden.

Rusland staat op een kruispunt. Achttien jaar kon president Poetin zijn gang gaan met autocratisch bestuur. Tot voor kort leek zijn positie nog onaantastbaar, maar nu is daar ineens Aleksander Donskoj. Hij komt uit het niets en zal daar voorlopig ook wel even blijven. Aleksander Donskoj: vergeet die naam.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij hebben hem gevraagd als lijsttrekker voor VoorNederland, maar hij had meer oog voor VoorRusland. Je ziet het resultaat: alleen maar verliezers.

Reageer
gravatar

Toen ze vorig jaar in het parlement gekozen werd, trok ze zich terug.
‘De first lady van Georgië. Het verhaal van een idealiste.’ was allang al af.

gravatar

Saakasjivili is gisteren -op het dak van zijn huis- gearresteerd in naam van president Ponomarenko. Men had moeite om Mickail heelhuids van het dak te krijgen. Poetin had hem gewoon naar beneden laten gooien, zonder vangnet, maar CNN was aan het filmen dus dat kon even niet. Toch vreemd dat twee aartsvijanden (Ponomarenko en Poetin) eendrachtig Mikhail S. uit de publiciteit hebben verwijderd. Zou er een gemeenschappelijk belang zijn?