Shutterstock: hans.slegers / rawpixel.com / tonographer

Ophef: verkeerde kleuter meegenomen in zak

Stoute kleuter loopt nog steeds vrij rond

Het vertrouwen in Sinterklaas heeft opnieuw een flinke deuk opgelopen. Vandaag werd bekend dat hij per ongeluk een brave kleuter (Joey) heeft meegenomen naar Spanje, terwijl een stoute kleuter (Joël) in Nederland is achtergebleven. Er zou sprake zijn van een persoonsverwisseling.

“Dit is natuurlijk verschrikkelijk”, vertelt Sinterklaasdeskundige Marianne Mokhoven. “Voor de kleuter in kwestie, voor de ouders, maar natuurlijk ook voor de geloofwaardigheid van Sinterklaas. Want waarom zouden kinderen zich nog goed gedragen als ze alsnog naar Spanje meegenomen kunnen worden? Dat valt als ouder niet uit te leggen.”

“Tegelijkertijd houdt dit in dat er nog een stoute kleuter vrij rondloopt in Nederland”, vervolgt Mokhoven. “Ook dat is slecht voor het imago van de Sint. Hij heeft van de overheid een mandaat gekregen om kinderen te kidnappen, maar hij moet daar wel zorgvuldig mee omspringen. Anders bestaat de kans dat ouders het in de toekomst niet meer accepteren als hun kinderen worden meegenomen door de Goedheiligman.”

Mokhoven weet wel waar het is fout gegaan: “Het Grote Boek is niet geschikt voor dit soort grote administratieve taken. Maar Sinterklaas wil alles per se met de hand schrijven, in plaats van over te stappen op gespecialiseerde bedrijfssoftware. Het is eigenlijk een wonder dat het zo lang goed is gegaan.”

PR-Piet, de woordvoerder van Sinterklaas, laat in een reactie weten: “Allereerst wil Sinterklaas zijn medeleven uitspreken met de meegenomen kleuter en zijn ouders/verzorgers. Het welzijn van kinderen heeft voor Sinterklaas de allerhoogste prioriteit en daarom nemen wij dit vermeende incident uiterst serieus. Wij laten momenteel intern onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren, gedurende het onderzoek is Zondebokpiet op non-actief gezet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Was hij er nog maar, Zwarte Piet. Sints grote, stoere, zwarte, trouwe knecht. Maar nee, hij joeg de kinders angst aan, dus hij werd vervangen door huppelende zwartgeverfde pubermeisjes.
Je krijgt wat je vraagt, land. Die huppelkutjes die jullie ‘traditie’ noemen maken nou eenmaal zulke fouten. Ze kunnen leuk strooien hoor (vooral met hun charmes), maar dit is de prijs die je ervoor betaalt.

Wil je wat anders, kies dan. Terug naar de echte traditie, met de goedheilige Sint en de duivelse Piet? Of vooruit naar een 21e-eeuws feest waarin we niet meer hoeven uit te leggen wat schoorstenen of roetvegen zijn en mooie kinderen cadeautjes krijgen en lelijke kinderen niks?

Zeg het maar.

Reageer
gravatar

Spijker, dat is een boude uitspraak over mooie kindertjes die wél cadeautjes krijgen en lelijke kindertjes niet. Je zegt hiermee in feite dat kinderen van vermogende ouders mooier zijn dan kinderen van minder-gesitueerden. Bijvoorbeeld kinderen van vaders die -in het kader van een van de vele massaontslagen- net de zak hebben gekregen van hun werkgevers. Werkende vaders de zak, kinderen in de zak. Hoe luid klinkt hier het evangelie van Markus (Rutte)?

gravatar

Allemachtig als het ware,

Het panel van ‘s Spelds deskundige blijkt te zijn uitgebreid met de dame Mokhoven.

Een vraagje:
Beste B.V. De Speld, is het een optie om in het kader van de administratieve rompslomp en belastingtechnische missers zo en der drs. Durk Dokhoven op te nemen in uw panel, om zo uw leesvee in dergelijke doolhoven als zodanig enigszins de weg te wijzen? Ja? Prachtig!

Tot slot heb ik ter verwelkoming van mevr. Mokhoven vanavond ferm mijn schoen gezet. Precies tussen het oude- en het nieuwe testament van Sinterklaas; daar waar de zon nooit schijnt.

Hijsfijn.

Reageer
gravatar

Hoeveel kleuters neemt de man mee? Gaat het één keer mis, moet gelijk het hele systeem om. Certificering lost het zeker weer pp? Toe maar, accreditering! Vliegende bureacraTering.

Reageer
gravatar

We moeten dit pragmatisch bekijken; er is weliswaar sprake van een bedrijfsongeval, maar het betreft een incident. Vooralsnog. Echter: de smet die de katholieke kerk op zich heeft geladen door het schenden van (overwegend) knaapjes maant tot grote voorzichtigheid. Worden kinderen die ten onrechte in de zak werden gestopt na terugkeer van overheidswege gedebriefd en gedetraumatiseerd? En wat is het beleid ten aanzien van jeugdige recidivisten?
Pieter Baan Centrum, TBS en/of dwangverpleging of inname van het paspoort en stoppen van de Kinderbijslag? Eerst daar maar eens duidelijkheid over.

gravatar

Hoedan?

Zo’n stoomboot doet er dagen over om naar Spanje te reizen en dan moet ie ook nog weer voor de zesde terug zijn ook om op tijd alle cadeautjes te bezorgen.

Ik maak me hier grote zorgen over. Dit gaat ten koste van alle brave kinderen in Nederland!

Reageer
gravatar

Overdenking.

Het feit dat God liefde is, drukt op diepzinnige wijze iets uit over wie Hij werkelijk is. Liefde is niet alleen een eigenschap van God maar hij is in Zichzelf de liefde. De oorsprong van de liefde is in God.