Shutterstock / yuttana Contributor Studio

Qatar bouwt stadion voor omgekomen WK-stadionbouwers

'Het idee ontstond toen iemand zei: ‘Al die doden, daar kan je een stadion mee vullen’'

Om de doden die zijn gevallen bij de bouw van WK-stadions in Qatar een laatste rustplaats te geven, bouwt de golfstaat een geheel nieuw stadion. Het emiraat hoopt daarmee tegemoet te komen aan de aanhoudende kritiek op de slechte werkomstandigheden in de bouw van de voetbalstadions.

“Het idee ontstond toen iemand zei: ‘Al die doden, daar kan je een stadion mee vullen’. Dat heeft ons aan het denken gezet”, legt minister van sport Salah bin Ghanem Al Ali uit. “Stel je eens voor: duizenden werkers uit landen als India, Nepal en Bangladesh zitten er in kuipstoeltjes te ontbinden, met hun holle oogkassen voor eeuwig toekijkend op het bijna sacrale voetbalveld waar zij zo grootmoedig hun leven voor hebben gegeven. Hoe zeg je dat ook weer: ieder nadeel heeft zijn voordeel?“

Volgens Al Ali bewijst het stadion dat Qatar wel degelijk goed omgaat met zijn werknemers, en hij hoopt hiermee het naderende WK-voetbal in een wat positiever daglicht te plaatsen. “Ze zeggen dat Qatar een systeem van moderne slavernij gebruikt, maar zeg mij nu eens eerlijk: welk land zou louter en alleen voor zijn dode slaven zo’n indrukwekkend monument bouwen?”

Een Nepalese lasser die om commentaar gevraagd werd mompelde, kreunde toen en rende hard weg, om aan het einde van de straat in elkaar te zakken. Volgens zijn werkgever had de man die ochtend nog te drinken gehad en zou hij binnenkort zijn paspoort terug krijgen.

En toegegeven: de nieuwe rustplaats ziet er inderdaad indrukwekkend uit. Bij de bouw van het nieuwe stadion voor de doden zijn zeventien nieuwe doden gevallen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot het WK begint.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, hoe moet dat nou met de weef uhh.. golf?

Wel leuk is dan een optreden in de pauze van Achmed De Dode Terrorist, “KOPPEN DICHT! Of ik slacht jullie allemaal af”.

gravatar

Wordt er ook zo’n soort mausoleum gebouwd voor voetballers die de hitte in de zandbak niet overleven?

Voor de Qataranen:
Er zijn hier geen 77 maagden. Er is er maar één en zelfs dat betwijfel ik.

Voor verstokte rokers:
Er mag hier ook niet worden gerookt, dat mag alleen in de hel. Daar is overigens plaats gereserveerd voor omgekomen hooligans.

Reageer
gravatar

Geweldig principieel en helemaal Politiek Correct deze redactionele In Memoriam. Toch even oppassen dat niet een of andere slimme klik-Turk deze info doorspeelt aan Qatar; voor je het weet gaat de oliekraan dicht en sluit Qatar (spreek uit Catarrh) ons uit van deelname aan hun WK. Niet dat dit veel uitmaakt; Nederland komt toch niet door de kwalificatieronde, maar we moeten wél denken aan onze handelsbelangen in de regio. Anders dwingen Shell, AKZO, Philps en Unilever Rutte III om nóg een paar miljard belasting op de belastingbetaler af te wentelen.

Reageer
gravatar

Even over de laatste zin. Het woord “dwingen” is niet passend. Het juiste woord is “lobbyen”. Voor kleine bedrijven en particulieren is het juiste woord “chanteren”.

gravatar

Het grappige is dat de paar man die nog iets zinnigs willen zeggen op de laatste plek waar dat kan, al medeplichtig zijn gemaakt aan het omgekeerde van wat ze bedoelen en daar de prijs voor betalen. Zo is politiek.
Onthoofding is er niets bij.
Zen in ’t Voetbalveld.

gravatar

Straks gaan ze censuur opleggen op de doelpunten tegen favorieten.
Die tijden hebben al eerder bestaan.
Tot nog toe is het voetbal op tv daarom zo populair vanwege zijn eerlijkheid.
Maar bijvoorbeeld in Joegoslavië ontstond zo in het verlengde van de voetbalcompetitie een burgeroorlog.
Over de vraag wie is wie. En het waren me een grappenmakers.
De grote jongens ook.
Scheidsrechter Zen in ’t Veld.
Die doen het niet in hun broek.
Hoewel.

gravatar

Trouwens fijn dat je gelijk bij me langs geweest bent, Zen. En dat je nog niets doorverteld hebt. Dat is nou typisch je integriteit die ik zo bewonder.

gravatar

Zen in’t Veld,

Toen ik dat fluitje van u zag, begreep ik inderdaad dat ik me niet vergist heb in uw waarde.
U bent de ware.

gravatar

Ik had het mooier gevonden als de omgekomen slaven op het veld gelegd waren en de families over hadden mogen komen om vanaf de tribunes hun laatste strijd te kunnen aanschouwen.
Gemiste kans (al was het misschien wat duur geworden al die familieleden in te vliegen.)

Reageer