Wikimedia Commons - rijksoverheid - CC0 1.0

Tweede Kamer krijgt monument voor symboolpolitiek

'Dit gaat helemaal nergens over, daar willen we meer aandacht aan geven'

Midden in de Tweede Kamer komt een huizenhoog monument voor symboolpolitiek. Alle partijen stemden in met het plan van Kees van der Staaij en Geert Wilders.

Met het monument wordt stilgestaan bij de jarenlange traditie van symboolpolitiek in de Tweede Kamer. Van der Staaij is trots op het besluit: “Dit gaat helemaal nergens over, precies daar willen we meer aandacht aan geven. Hiermee kunnen we Kamerleden eraan herinneren dat het hier vaak niet draait om de werkelijke resultaten, maar om het beeld dat je ermee schept.”

Kunstenaar Jeroen Krabbé is gevraagd het monument vorm te geven. Krabbé vindt het een hele eer om voor de klus gevraagd te zijn: “Ik weet nog niet precies hoe het eruit gaat zien, maar het staat vast dat het enorm zal zijn. Het moet de normale manier van werken gigantisch in de weg staan. Mijn monument moet zo indrukwekkend zijn dat het onmogelijk wordt om nog over iets anders te spreken.”

GroenLinks-voorman Jesse Klaver heeft voorgesteld om naast het monument voor symboolpolitiek een monument te plaatsen voor het compromis. Maar daarvoor kreeg hij geen meerderheid.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Maar waarschijnlijk komt daar toch protest tegen: de Amerikaanse conservatieven (Republikeinen) hebben de olifant al tot hun symbool en mascotte gemaakt. DJ Trump en zijn gelooƒsgenoten zullen niet aarzelen iedere imitatie juridisch te vervolgen en desnoods een (tol)muur om het land van zo’n imitatie te bouwen. Trump -alleen al- is onbetwist ‘s werelds lompste olifant in de porseleinkast. Het beeldmerk van de Democraten is -niet voor niets- de Ezel. Men stoot zich daar vele malen aan dezelfde steen.

gravatar

Ter ere van alle landgenooten die op tragische wijze sijn gesneuvelt in d’n felle strijt om d’n symbolieck tijdensch hondertzeventigh jaeren Tweede Kameroorlogh.

Opdat wij nimmer sullen vergheten.

Reageer
gravatar

Aangezien de Hollander altijd zodanig zichzelf is, is er geen communicatie met hem mogelijk tenzij je hem wordt. Hij reduceert alles tot zichzelf. We weten eigenlijk alleen wat hij niet is.
Er kan geen ander onderwerp zijn dan buitenlanders om politiek te voeren, met een oppositie. Die zijn nooit wie ze lijken te zijn. Met GroenLinks wordt trouwens linksbuiten bedoeld. Geen klavertje vier.

Reageer
gravatar

Een late reactie op die van Maitreya van 5 november: “De ziel heeft maar één bewoner”, maar hoe kan het dan dat een lichaam wél meerdere bewoners kan hebben? MPS (Multi Personality Syndrome), vroeger schizofrenie (Jeckyll en Hyde) duidt op meerdere psyches in één lichaam die zich elkaar niet bewust zijn. Vergeet ook moderne politici niet die moeiteloos binnen 24 uur drie keer van mening veranderen.

gravatar

Hoe gaat zulks feestelijke moppie zingen ook eens weer wat betreft de tekst, heer Sybrand?

Begon het niet met een “W” of was dat al het zesde couplet?

gravatar

Nederland heeft behoefte aan verbinding. Juist daarom is de visie van een kunstenaar als Jeroen Krabbé zo van belang. Jeroen (vrede zij met hem) kent immers iedereen die ertoe doet, zowel aan deze als aan gene zijde. Hulde aan broeder Van der Staaij en volksvertegenwoordiger Wilders die het aandurfden om deze opdracht, die straks bij oplevering voor de Nederlandse cultuur van eminent belang zal blijken te zijn, ondanks alle tegenstand toch uitbesteedden aan de belangrijkste telg uit uit een voornaam en vooral spraakmakend vaderlands geslacht van kunstenaars. Hoezee (x3).

Reageer
gravatar

Echt weer zo’n mannending. Maar als het ding het functioneren van de Tweede Kamer niet in de weg zit vind ik het allemaal best hoor. Als de voorstemmers het maar wel uit eigen zak betalen.

Reageer
gravatar

Wordt toch nog leuk voor franchisers: naast het monument op de Dam nog zo’n fallisch symbool, maar dan binnenshuis. Op en rond dit politieke monument mogen net zo lang loze beloften worden gedaan, oeverloos worden geouwehoerd en met droge ogen worden gelogen, als nu reeds decennia de gewoonte is in de Tweede Kamer. Zo wordt de politiek dichter bij de burger gebracht, of omgekeerd de weerloze burger bij de horden lobbyisten van en voor het bedrijfsleven, die volstrekt onterecht “Volksvertegenwoordiging” worden genoemd. Hun motto is : Homo homini lupus.

gravatar

Naastzitter,

Als symbool voor de eeuwenlange overheersing van christelijke mannen in de politiek stel ik een enorm groot Latijns kruis voor gecombineerd met een bloedende, gemartelde man die stervende is.
Zo’n beeld is wellicht gruwelijk op het weerzinwekkende af, maar u moet bedenken dat het toch wel goed het verleden én het heden uitbeeldt.

Om het tafereel wat te verzachten en om feministische christenen niet te krenken stel ik voor om voor het kunstwerk een beeld van een gebogen, knielende deemoedige jongevrouw te plaatsen.