flysnowfly / Shutterstock.com

Nederland stopt met leger na aantijgingen misbruik

Voorlopig laatste uitzending van het leger vanavond te zien in Somalië

Nu meerdere verhalen naar buiten komen van misbruik onder militairen, heeft het Koninkrijk der Nederlanden besloten per direct te stoppen met het leger. Het leger zal worden opgeschort zolang het onderzoek loopt.

Het leger heeft naar verluidt meerdere jonge soldaten op schokkende wijze aangerand tijdens ontgroeningsrituelen. Nederland onderzoekt de verhalen nu om te zien wat waar is en wat niet en stelt. Minister van Defensie Ank Bijleveld: “Hier nemen wij met klem afstand van. Natuurlijk: je moet bij het leger tegen een stootje kunnen, maar de incidenten die ons nu ter oren komen gaan veel te ver. Dat past gewoonweg niet bij ons land.”

Tot er meer duidelijkheid zal de Koninklijke Marechaussee de taken van het leger overnemen. Het kabinet zag na de incidenten geen andere mogelijkheid. “Nu het onderzoek loopt, zullen we het leger niet langer steunen. We zullen nooit onze naam verbinden aan een instituut waarin mensen structureel misbruikt worden.”

Het leger zelf reageerde eerst nog laconiek met de opmerking dat “ontgroening er gewoon bijhoort.” Sinds vanochtend heeft het leger echter haar social media-accounts geblokkeerd of opgeheven.

Het kabinet had langer plannen om te stoppen met het leger, toch komt het abrupte besluit als verrassing volgens insiders. Opiniemaker Flemmo te Gader spreekt van een krachtig statement. “Het zou nog jaren kunnen hebben geduurd voordat er werkelijk iets zou worden doorgevoerd. Nu meerdere getuigenissen naar buiten komen, heft het kabinet het leger nog op diezelfde dag op. Dat laat wel zien dat misbruik in Nederland niet thuis hoort.”

De voorlopig laatste uitzending van het leger is vanavond te zien in Somalië.

 

100 jaar De Speld Deel I is nu te koop, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *