Youtube: ZDF

Duitsland dreigt Europa mee te sleuren in politieke stabiliteit

‘We dachten dat chaos vanzelfsprekend was’

Politieke stabiliteit: het afgelopen jaar leek het een doemscenario dat nooit werkelijkheid zou kunnen worden. Toch dreigt het in Duitsland te gaan gebeuren. Als de Duitsers over drie weken inderdaad kiezen voor pragmatische bestuurders, zou het land Europa kunnen meesleuren in een moeras van rust.

“Als je een halfjaar geleden aan een Europeaan had gevraagd of politieke stabiliteit denkbaar was op dit continent, dan had hij je keihard uitgelachen”, zegt de Leidse hoogleraar Luuk van Middelaar. “Na de brexit en de verkiezing van Trump aan de andere kant van de oceaan dachten we dat chaos vanzelfsprekend was. Maar chaos moet je verdedigen, dat blijkt maar weer.”

Van Middelaar verwijst naar de Duitse peilingen. “Angela Merkel, een kandidaat van de gevestigde orde die er al drie termijnen op heeft zitten, gaat ruim aan kop. Dat is echt ongekend. Populistische outsiders spelen nauwelijks een rol. Duitsland, een enorme machtsfactor in het hart van Europa, kan zomaar vervallen in kalmte en voorspelbaarheid. Maar mensen lijken nog niet te beseffen dat het daadwerkelijk kan gebeuren.”

De gevolgen zijn namelijk niet alleen voor Duitsland, waarschuwt de hoogleraar: “Alle alarmbellen zouden moeten afgaan, ook bij ons. Het wordt een absolute aardbevestiging van het geopolitieke landschap. Als Merkel herkozen wordt, zou Europa er wel eens precies hetzelfde uit kunnen zien als de afgelopen decennia.”

NOS-verslaggever Arjan Noorlander denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Als Merkel wint, verdient ze een kans. Misschien valt ze tegen. Maar eerlijk gezegd zie ik het er niet van komen. Ik ga er nog steeds van uit dat de lukrake emotie zal zegevieren en dat de AfD straks gewoon de grootste is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hey Francisco,

En wat te denken van bv Amerikanen of kutwijven die niet over zich heen laten lopen? Dan schrijft ze ook nog een dagboekje om mij te pakken te nemen, ga toch weg. Ich habe es nicht gewusst.

gravatar

Duitsland is al sinds 1945 een geordende chaos. Sinds 1989 is daar nog meer chaos bijgekomen in de vorm van brokken muur. Directe aanleiding ook dat Merkel nu zo in de picture staat in het vrije westen.

Hoe lang de chaos nog gaat voortduren weet geen mens. Dat Bockwurst en Weisenbier hierbij een bepalende rol spelen staat vast.

Reageer
gravatar

Het NOS Journaal voorspelt niet, die volgt het nieuws. Af en toe houden ze een enquete met de grieven van de Gewone Nederlander, die worden dan aan de allochtonen voorgelegd.