Bron: Querido Uitgevers

Kinderboek Pluk van de Crackflat uit de schappen gehaald

Schrijver probeerde realistischer beeld neer te zetten van Petteflet

Het kinderboek Pluk van de Crackflat is uit de schappen gehaald, het boek zou te heftig zijn voor kinderen. Han Schellemond, de auteur van Pluk van de Crackflat, vindt het een belachelijk besluit. Met zijn kinderboek probeerde hij naar eigen zeggen alleen maar de leugens die verspreid werden in Pluk van de Petteflet recht te zetten.

Schellemond kent de bewuste ‘Petteflet’ en vindt het beeld dat er in het kinderboek van Annie M.G. Schmidt geschetst wordt veel te rooskleurig. Hij vindt dat kinderen de waarheid achter de flat verdienen en schreef zijn eigen kinderboek waarin hij in Jip en Janneke-taal uitlegt hoe het eraan toegaat in de crackflat. In Pluk van de Crackflat wordt het beeld geschetst van een vervallen flat in Diemen die bezaaid is met junks en uitwerpselen op de trappen. “Als je door de gang loopt, moet je oppassen dat je niet in rondslingerende gebruikte spuiten trapt”, vertelt Hellemond.

“Die zogenaamde Petteflet is een verschrikkelijke plek”, vervolgt hij. “Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp hebben gedacht dat ze kinderen voor de gek kunnen houden met hun mooie sprookjes, maar kinderen zijn ook gewoon mensen. Ik vind dat je kinderen de wereld niet mooier moet voorspiegelen dan hij daadwerkelijk is. Neem bijvoorbeeld het nette meisje Aagje. Allemaal leuk en aardig, zo’n lief meisje. Maar dat Aagje ondertussen ook gewoon de vaste leverancier is van Pluk, daar hoor je mevrouw Schmidt niet over.”

Het is niet het enige personage dat door een roze zonnebril wordt beschreven, weet Hellemond: “Aagjes moeder, mevrouw Helderer, zou een nette mevrouw zijn, die altijd alles wil schoonmaken. Daar is dus niets van waar. In werkelijkheid is ze de doorgesnoven conciërge die alles oogluikend toestaat, zolang de huur maar wordt betaald en ze zelf niet te veel hoeft te doen. Die junks vinden toch alles wel best. Ga maar eens kijken in de crackflat, het is er echt een ranzige puinzooi. En dan kakkerlak Zaza, die bestaat niet eens. Pluk heeft het beest gezien toen hij begon te hallucineren nadat hij om half negen ‘s ochtends al flink van de LSD had lopen snoepen. En Aagje maar lachen. Heb je die kraanwagen trouwens gezien? Die is dus gejat. Kijk maar eens goed, die kraan is gewoon een ladder die hij in die auto zet, zodat hij niet door het ongehoord ranzige trappengat naar zijn kamer hoeft. Die pet draagt Pluk zodat mensen zijn levenloze oogopslag niet hoeven zien.”

Veel ouders en eigenaren van boekenwinkels vinden het boek te confronterend voor kinderen. Toch krijgt Pluk van de Crackflat niet alleen maar kritiek te verwerken. In De Volkskrant kreeg het boek vijf sterren: ‘Een eerlijk boek met prachtige ontwapenende tekeningen’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waarom niet gewoon Annie?
Ik word zo moe van die (Amerikaans) interessantdoenerij met extra initialen, junioren/senioren, of nummers (koe Bertha I, II, III, ..).

gravatar

Het heeft ook nog teveel tekst. Daar hou ik niet van want ik krijg er prikogen van.

Het lijkt wel of De Speld mij wilt dwingen een leesbril te kopen.

Dat wil ik niet.

Corrie.