Begroting wordt vrije kwestie in nieuw kabinet

Partijen gunnen elkaar de ruimte op gebied van economie, veiligheid en zorg

De kabinetsformatie is bijna afgerond, nu VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een compromis hebben bereikt over medisch-ethische kwesties. Het regeerakkoord is daarmee bijna rond, want de begroting wordt een vrije kwestie. De partijen mogen daar op basis van hun eigen geweten over stemmen.

Over onderwerpen als economie, sociale zaken, veiligheid, immigratie, verkeer, milieu, zorg en onderwijs wordt niets vastgelegd in een regeerakkoord. ‘De partijen hebben besloten elkaar vrij te laten als het gaat over zulke belangrijke en soms principiële kwesties’, zegt RTL-verslaggever Frits Wester. ‘Ze willen geen pijnlijke beelden van bijvoorbeeld VVD-Kamerleden die gedwongen tegen de hervorming van het ontslagrecht moeten stemmen, omdat ze dat in de onderhandelingen hebben moeten inleveren.’

Politiek commentator Dominique van der Heyde vindt het een verstandige keuze. ‘Over thema’s als de vluchtelingenstroom en de herziening van het belastingstelsel moet je niets willen afdwingen in een regeerakkoord’, zegt zij. ‘Ik vind het mooi om te zien dat ze elkaar niet verstikken met harde afspraken. De VVD geeft het CDA de ruimte om te stemmen voor afschaffing van het sociaal leenstelsel, maar de VVD hoeft zich niet verplicht te voelen om daarin mee te gaan.’

‘Dit is nieuwe politiek’, klinkt het enthousiast bij een D66-Kamerlid dat anoniem wil blijven. ‘In Nederland proberen we veel te veel dicht te timmeren. Waarom moet alles tot achter de komma in een begroting staan? Laat de Tweede Kamer gewoon in wisselende meerderheden beslissen, dat is veel democratischer! Een akkoord is alleen nodig voor dingen die je in samenhang moet bekijken, zoals voltooid leven, orgaandonatie en softdrugs.’

Informateur Gerrit Zalm heeft zich inmiddels teruggetrokken. De voormalig minister van Financiën werd in een dwangbuis afgevoerd, terwijl hij voortdurend het woord ‘staatsschuld’ herhaalde.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

‘s Lands grootste kruidenier blijft op de kleintjes letten.

Graag voortaan goed spellen, dat scheelt bij velen een hoop ergernis.

Met dank en groet,
Piet

gravatar

Goed artikel. Lache!

Het laat mooi zien wat er gebeurt als Meneer Wilders van de PVV niet bij de begroting wordt betrokken.

Ons mooie landje is dan binnen de kortste keer een bananenrepubliek.

Corrie.

Reageer
gravatar

Binnen de kortste keren, zo hoort u te schrijven.

Vriendelijk dank voor uw begrip, ook als dat er niet mocht zijn,
Kareltje

gravatar

Een compromis in medisch-ethische kwesties in e3en coalitie tussen CDA/VVD/D66 enerzijds en ChristenUnie anderzijds? Kán dat wel? Bij “Medisch” kan ik me nog iets voostellen, zoals verdere afbouw van de medische zorg, verhoging van het eigen risico , vervroegde stervenshulp i.v.m. voltooid leven, maar bij “Ethisch” krijg ik niets in beeld. Waarom die pretentieuze woorden die geen fatsoenlijk rechts-georiënteerde politicus uit zijn strot kan krijgen. Rutte III, méér van hetzelfde: “Much ado about nothing”?

Reageer
gravatar

Blijkbaar wel Outsider, terwijl Zijlstra vanmorgen aan tafel nog een dolletje maakte dat ‘ie verwacht dat men uit Japan binnenkort weer komt kijken hoe wij in Nederland dat toch allemaal regelen. Ondertussen heeft Hansje Brinkers op astrale wijze aan Rutte gevraagd om eens aan zijn vinger te trekken. Althans volgens Rutte. Nadien werd het Zalm teveel en werden de hulpdiensten gebeld omdat zijn zin van het bestaan erop zat. Niemand was tegen. Inmiddels is besloten om het z’n allen vanmiddag naar Duinrel te gaan om daar in de zweefmolen een paar rondjes te gaan draaien en nadien poffertjes te gaan eten. Men heeft immers “time to kill”, terwijl de secondanten -nijdig omdat ze niet mee mogen- in een kamertje achteraf het e.e.a. op papier moeten zetten.

gravatar

Wij willen toch even naar voren brengen dat met de huidige economische meevallers het hardwerkende Nederlandse volk recht heeft op uitbetaling daarvan!

Minder-minder-minder belasting, plus 1000 euro bonus om te beginnen. Per persoon.

En natuurlijk óók voor alle werklozen en asielzoekers. Dat zijn toch geen tweederangs burgers?! Ze stemmen op ons! En anders straks wel. Hopelijk.

De rijke kapitalistische stinkerds dienen uiteraard meer-meer-meer belasting te betalen.

Lodewijk & Hans
(PvdA)

Reageer
gravatar

Nee, Hans mag geen ijsje komen kopen. Hij gaat maar lekker op Terschelling, samen met Geert, voor de rest van z’n leven naar die schijtmeeuwen kijken. Vervolgens niet vergeten krokodillen rond het eiland te laten zwemmen.